U 2020. rekordan broj umrlih i nikad manje rođenih: Demograf kaže da idemo prema potpunom slomu

Josip Mihaljević
10. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Državni zavod za statsitiku je prije otprilike mjesec dana objavio podatke o ukupnoj smrtnosti u 2020. godini i zaključak je bio da smo imali najsmrtonosniju godinu u jako dugo vremena. Kada tome dodamo da je prošle godine sklopljeno najmanje brakova ikada i da je rođeno manje djece nego prethodnih godina – opravdano je pitati se idemo li prema demografskom slomu.

stariji

Foto: Pixabay

Hrvatska je u pandemijskoj godini imala najmanje sklopljenih brakova ikada, rođeno je manje djece nego proteklih godina, a umrlo je najviše ljudi, piše rtl.hr, pozivajući se  na podatke Državnog zavoda za statistiku.

Najveći prirodni pad stanovništva

Prema podacima Ministarstva uprave, u 2019. rođeno nje 36.553 djece, a prošle godine oko 250 manje. Sa svakim novim službenim podatkom tonemo sve više i sve je gore, kaže demograf Stjepan Šterc.

“Prošla godina je bila godina kada je u povijesti Hrvatske zabilježena najmanja rodnost, najveća smrtnost i najveći prirodni pad stanovništva. Prirodni pad stanovništva je na razini gotovo 21 tisuće osoba. Pazite, a nema ni jedne reakcije s vrha. Jest da je to potencirano virusnom krizom, činjenica je da bismo mi imali najveći prirodni pad i da nije bilo koronakrize”, kazao je Šterc za RTL.

Podaci Ministarstva uprave o umrlima još su gori od Državnog zavoda za statistiku – u maticu umrlih prošle je godine upisano 59.814 osoba. Podsjetimo, DZS je tu brojku postavio na 56.677.

“Mi godišnje gubimo devet tisuća učenika, svi negativni pokazatelji su tu i primjer smo jednog klasičnog demografskog sloma”, upozorava Šterc.

“Postajemo staro i siromašno društvo”

Trend depopulacije u Hrvatskoj nije nov. Prema podacima iz 2012. godine, Hrvatska je imala nešto više od 4.26 milijuna stanovnika. Krajem prošle godine, podaci pokazuju, imala je 4.06 milijuna stanovnika.

No, stručnjaci upozoravaju da su stvari podaci vrlo vjerojatno još i gori od službene statistike. Na koncu, nije svaki radnik koji je otišao iz Hrvatske uredno odjavio svoje prebivalište i sve ostalo što ide s time… Zato stručnjaci procjenjuju da smo već danas na brojci manjoj od četiri milijuna, piše Index.hr.

“S ovakvim prirodnim padom broja stanovnika, odnosno većim brojem umrlih nego rođenih, koji sada doseže oko 20 tisuća, Hrvatska će u narednih pet godina izgubiti grad veličine Osijeka. To je strahovito brzo demografsko propadanje. Kada tome pridodamo i veliko iseljavanje, što je posljedica liberalizacije tržišta rada drugih članica EU za hrvatske državljane, Hrvatska se demografski nalazi u jako teškoj situaciji (…)

Postajemo staro, ali siromašno društvo, za razliku od, recimo, Japana, koje je staro, ali bogato društvo”, kazao je za Index.hr Željko Lovrinčević iz zagrebačkog Ekonomskog instituta.

Kako uopće izgleda demografski slom u praksi?

Kako se to voli reći, demografija je sudbina. U ovom našem slučaju možda se radi o sudbini mirovinskog i zdravstvenog sustava koji bez zdravije demografske situacije čeka daljnje propadanje, a u najgorem slučaju i kolaps.

Demografa Marina Strmotu smo tijekom jedne konferencije o mirovinskom sustavu u 2019. godini pitali kako bi uopće izgledao demografski slom. Strmota je rekao da Hrvatska po peti puta u svojoj povijest nema iseljavanje, već egzodus stanovništva. Objasnio je kako će glavnina trenutačnih demografskih problema na naplatu doći za 15 do 20 godina:

marin strmota
Pričali smo s demografom Marinom Strmotom, ima loše vijesti za budućnost mirovina

“Mi smo već sada u velikim problemima. Svakim daljnjim odmicanjem dobne strukture koja sada je nas dovodi u još veće probleme. Činjenica je, to su projekcije, demografske projekcije su za razliku od ekonomskih vrlo točne – kretanje stanovništva je vrlo sporo i jasno. Zato mi s velikom sigurnošću o tome govorimo, a u tom kontekstu govorimo da će se i dalje stvarati pritisak na mirovinski sustav”, kazao je Strmota.

Objasnio je kako će zbog dodatnog pogoršanja omjera radnika i umirovljenika stvarati sve veći pritisak na mirovinski sustav, odnosno da ćemo prikupljati još manje doprinosa pa će država mirovine od nekuda morati financirati.

Hrvatska je među 10 najstarijih nacija na svijetu i do danas niti jedna veća država u modernom smislu nije doživjela demografski slom:

“Ne daj Bože da jednog dana postanemo zemlja koja će se jednog dana izučavati u knjigama kako je jedna zemlja demografski propala i uništila svoje stanovništvo”, kazao je Strmota još u 2019. godini.

U 2020. rekordan broj umrlih i nikad manje rođenih: Demograf kaže da idemo prema potpunom slomu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap