Pričali smo s demografom Marinom Strmotom, ima loše vijesti za budućnost mirovina

Josip Mihaljević
5. travnja 2019.
Novosti
A- A+

Doc. dr. sc. Marin Strmota bio je jedan od gostiju na jučerašnjoj konferenciji “Zašto je 67 previše”. Kao demograf, iznio je svoje viđenje demografskih promjena koje imaju velike posljedice po mirovinski i zdravstveni sustav.

marin strmota

Foto: Marin Strmota | Youtube screenshot

Iako se većina europskih zemalja sučeljava s ubrzanim starenjem stanovništva, demograf Marin Strmota kaže da nema govora da tu postoje sličnosti s Hrvatskom. Mi uz starenje stanovništva imamo veći problem – iseljavanje, ili kako je Strmota pojasnio – mi imamo egzodus stanovništva, peti put u povijesti naše države.

Njegovi kolege nisu toliko optimistični oko situacije iseljavanja, ali Strmota smatra da još uvijek postoji dovoljno vremena da se situacija promjeni.

“Često se to shvaća kao nekakava demografska sudbina, ‘ostarit ćemo i nitko neće imati djece, pogotovo u Europi’ – ja baš mislim da je u tomu ogroman problem. A ogroman je problem i u našim vladama – gdje vlada jedan odmak od bilo kakve vrste socijalne politike”, kazao je.

Kao primjer jedne takve politike, uzeo je problematiku dječjih doplataka – koji se nisu mijenjali 20 godina.

“Što to znači? Da je vaša socijalna država – mrtva”, pojasnio je Strmota.

U moru statističkih podataka i pokazatelja naveo je kako su problemi demografije osjetni već danas, a da će na naplatu doći za 15 do 20 godina.

Budućnost mirovina?

Zanimalo nas je kako će to izgledati, kada uistinu nastupi demografska kriza. Odnosno, kako će se to odraziti na društvo, intitucije, pa i sustave poput mirovinskog.

“Ne samo da će demografski problemi doći na naplatu, oni su već došli na naplatu. Mi smo već sada u velikim problemima. Svakim daljnjim odmicanjem dobne strukture koja sada je nas dovodi u još veće probleme.

Činjenica je, to su projekcije, demografske projekcije su za razliku od ekonomskih vrlo točne – kretanje stanovništva je vrlo sporo i jasno. Zato mi s velikom sigurnošću o tome govorimo, a u tom kontekstu govorimo da će se i dalje stvarati pritisak na mirovinski sustav”, pojašnjava Strmota.

Ističe da Hrvatska, bez ozbiljnih mjera, koje će nam donositi veći broj djece i povratka mladih u državu – nema previše šanse.

“Ako ništa ne budemo učinili, sigurno će biti još veći fiskalni pritisak na mirovinski sustav. Bit će potrebno još više novca izdvajati iz proračuna što znači da će i dalje padati životni standard. I nas koji uplaćujemo, a padat će i primanja onih koji su u mirovini”, kazao je Strmota.

Spasili se ili ne – Hrvatska će biti primjer za izučavanje

Zanimalo nas je postoje li neke države koje su već prošle kroz demografsku katastrofu i kako je to kod njih dogodilo. Na naše iznenađenje, u negativnom smislu ne postoje, a Hrvatska konkurira kao zemlja kojoj bi se među prvima to moglo dogoditi.

“U negativnom smislu mi tu prednjačimo. Mi smo među 10 najstarijih zemalja na svijetu, a još uz to imamo negativne trendove iseljavanja.

Nema takvog primjera  gdje bi mi mogli reći da bi ga demografski slijedili. Mi bi mogli, nažalost, po negativnim trendovima biti primjer nekim drugim zemljama – po negativnom. Nadamo se da će se to jednog dana promijenit pa ćemo biti zemlja koja je iz negativnog prešla u nešto pozitivno (…)

Ne daj Bože da jednog dana postanemo zemlja koja će se jednog dana izučavati u knjigama kako je jedna zemlja demografski propala i uništila svoje stanovništvo”, nada se Strmota.

Još jednom je ponovio kako Vladajući nemaju ni strategiju ni viziju i naglasio da je krajnje vrijeme da napokon počnemo konkretno djelovati.

Pričali smo s demografom Marinom Strmotom, ima loše vijesti za budućnost mirovina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap