U 105. godini: Preminula Branka Veselinović, najstarija glumica na svijetu

Milan Dalmacija
9. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Najstarija kazališna filmska i televizijska glumica na svijetu, Branka Veselinović preminula je u 105. godini. Glumom se aktivno bavila sve do 2007. godine, kad je posljednji put odigrala ulogu Dunda Nike u “Skupu” Marina Držića. Bila je dobitnica brojnih nagrada za glumački i humanitarni rad.

Preminula Branka Veselinović, najstarija glumica na svijetu | Foto: Instagram/jdpbgd

U 105. godini preminula je Branka Veselinović, najstarija kazališna, filmska i televizijska glumica, ne samo na ovim prostorima, već i na svijetu. Njena je glumačka karijera trajala više od 80 godina, sve do 2007. godine, kad je po posljednji put glumila Dunda Niku u “Skupu” Marina Držića, kako su napisali u oproštajnoj poruci Jugoslavenskog dramskog kazališta.

Rođena je u smiraj Prvog svjetskog rata, 16. rujna 1918. godine. S 18 godina upisala je Glumačku školu Narodnog kazališta u Beogradu, a karijeru je započela 1938. u Narodnom kazalištu Dunavske banovine u Novom Sadu, gdje je glumila u predstavi “Karlova tetka”. Nakon dvije godine vratila se u Beograd, gdje je glumila u Umjetničkom, Narodnom i Jugoslavenskom dramskom kazalištu te u Ateljeu 212.

Bila je u braku s glumcem i prevoditeljem Mlađom Veselinovićem, s kojim je osnovala i fond za pomoć djeci s invaliditetom. Zbog svog humanitarnog djelovanja postala je doživotna ambasadorica UNICEF-a. Za svoj humanitarni, ali i umjetnički rad, dobila je mnoštvo nagrada. Posljednji ispraćaj bit će u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap