Tužitelji traže da lažna udovica koja je primila 1,3 milijuna kuna mirovine završi iza rešetaka

Jasmina Grgurić Zanze
2. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Godinama već traje suđenje lažnoj braniteljskoj udovici koja je nezakonito ostvarila 1,3 milijuna kuna mirovine i invalidnine. Njoj i njezinoj pomagačici nakon svega je dosuđena samo uvjetna kazna zatvora, no tužitelji su podnijeli žalbu na takvu presudu, tražeći da iza rešetaka završe – bezuvjetno!

mito mirovinsko

Foto: Pixabay

Još 2019. godine danas 67-godišnja lažna braniteljska udovica B.H. proglašena je krivom na koprivničkom Općinskom sudu jer je punih 15 godina nezakonito primila čak 1,3 milijuna kuna mirovine i invalidnine od poginulog bivšeg supruga. No, zbog proceduralnih je grešaka sudski postupak koji traje od 2015. godine krenuo 2020. ispočetka. Tada je okrivljena i njezina danas 63-godišnja pomagačica, šefica križevačkog Odjela za branitelje, koja je izdala lažnu potvrdu. No, podnijele su žalbu, a Županijski je sud naredio ponovno suđenje.

Njoj godina dana, a pomagačici deset mjeseci uvjetno

Umirovljenica iz Križevaca na prijevaru primila 1,3 milijuna kuna braniteljske mirovine bivšeg supruga

Naime, udovica iz Križevaca je još davne 1994. godine u križevačkom Uredu za obranu lažno predočila da je nakon razvoda braka 1982. godine nastavila živjeti u izvanbračnoj zajednici s bivšim suprugom, hrvatskim braniteljem koji je poginuo 1991. godine. Temeljem toga, dobila je pravo na njegovu mirovinu.

Dvije godine kasnije, ista presuda. Naime, sutkinja ju je ponovno osudila na godinu dana uvjetnog zatvora, odredivši da nezakonito stečeni iznos mora vratiti s kamatama, dok je pomagačica dobila samo deset mjeseci uvjetne zakonske kazne. No, koprivnički tužitelji sada traže da one doista i završe iza rešetaka pa su podnijeli žalbu protiv prvostupanjske presuda Općinskog suda.

“Sankcija nije primjerena za 20 godina kriminala”

– Žalba je podnesena zbog odluka o kaznama, jer državno odvjetništvo smatra kako uvjetne osude nisu promjerene sankcije s obzirom na razdoblje od dvadeset godina kontinuiranog kriminalnog postupanja i visine protupravno stečene imovinske koristi te je predloženo da se okrivljenice osude na bezuvjetne kazne zatvora – priopćio je krajem travnja DORH.

Podsjetili su pritom da je okrivljena 67-godišnjakinja proglašena krivom da je od 1994. do 2014. godine u Križevcima, na temelju lažnog predočavanja da je živjela u izvanbračnoj zajednici poginulim hrvatskim braniteljem, ishodila da joj se nepripadno isplaćuje obiteljska invalidnina i obiteljska mirovina, čime se protupravno okoristila za više od 1.300.000,00 kuna.

Okrivljena 63-godišnjakinja proglašena je krivom da u srpnju 1998. godine, kao voditeljica područne jedinice u Odjelu hrvatskih branitelja, nije pokrenula postupak za poništenje rješenja o pravu na obiteljsku invalidninu nakon što je primila pravomoćno rješenje suda kojim je utvrđeno kako između 67-godišnjakinje i poginulog branitelja nije postojala izvanbračna zajednica. Navedeno je rješenje održala na snazi, a u rujnu 2002. godine izdala lažnu potvrdu da je 67-godišnjakinja bila izvanbračna supruga poginulog branitelja i time omogućila da joj se nepripadno isplaćuje obiteljska mirovina.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap