Trump bi mogao dobiti 45 puta veću mirovinu od prosječnog hrvatskog umirovljenika

Jasmina Grgurić
22. siječnja 2021.
Novosti
A- A+

Bivši američki predsjednik Donald Trump uskoro bi mogao postati najbogatiji novopečeni umirovljenik na svijetu. Njegova mirovina procjenjuje se na 1,3 milijuna kuna godišnje, a sa svim ostalim povlasticama taj se iznos penje na gotovo devet milijuna kuna. No, mogao bi ostati bez svega.

Foto: Pixabay

Nakon što je 78-godišnji Joe Biden prekjučer prisegnuo za novog predsjednika SAD-a, njegov četiri godine mlađi prethodnik Donald Trump ostvaruje pravo na godišnju mirovinu od gotovo 1,4 milijuna kuna (221.400 američkih dolara). Ostali benefiti na koje bi mogao steći pravo procjenjuju se na 7,5 milijuna kuna godišnje (1,2 milijuna dolara) što ukupno čini skoro devet milijuna kuna.

Kada gledamo iznos samo Trumpove mirovine, ona je na godišnjoj razini 45 puta veća od mirovine prosječnog hrvatskog umirovljenika (2.560 kuna mjesečno).

Trump objavio video u kojem se obraća svim starijima: "Niste ranjivi, ali ranjivi ste za ovu jednu stvar"

Ipak, Trump bi mogao ostati bez svega ako ga na nadolazećem suđenju u Senatu osude, piše CNN. Razlog je taj što se mirovina ne odobrava predsjedniku čiji mandat završava postupkom opoziva. Senat bi u sljedećim tjednima mogao potvrditi opoziv koji je već izglasao Zastupnički dom Kongresa. Ipak, stručnjaci tvrde da ne može izgubiti mirovinu, jer osuda ne može dovesti do gubitka funkcije, odnosno njegovog uklanjanja iz ureda s obzirom da je mandat završio prije suđenja.

Za ukidanje mirovine i ostalih povlastica, bilo bi potrebno drugo glasanje koje bi Trumpa trebalo ukloniti iz ureda i tako mu uskratiti prava. Uz mirovinu, riječ je o putnim troškovima, uredskom prostoru, plaći osoblja…

Zanimljivo je da za hrvatske prilike nepojmljiva mirovina neće previše značiti Trumpu kao jednom od najbogatijih ljudi na svijetu, osiguranom do kraja života. Tako su Trump i Bijela kuća redovno objavljivali da je svoju godišnju predsjedničku plaću od 400.000 dolara vraćao različitim službama u vladi.

Trump bi mogao dobiti 45 puta veću mirovinu od prosječnog hrvatskog umirovljenika
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap