Troje prijatelja u potrazi za mirovinom

Sponzorirani članak
2. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Branka (40), Mia (38) i Mislav (52) postali su jako dobri prijatelji nakon što su se prije šest godina upoznali na jednom organiziranom izletu u inozemstvo. Iako nisu vršnjaci, ne bave se istim poslovima niti žive u istim gradovima, često se čuju i vide.

HRMOD

Osim prijateljstva, troje prijatelja imaju jednu bitnu zajedničku točku: svi razmišljaju o mirovini | Foto: HRMOD

Branka je vlasnica knjigovodstvenog servisa, Mia radi u državnom poduzeću, dok je Mislav zaposlen u građevinskoj firmi. Osim prijateljstva, svo troje imaju jednu bitnu zajedničku točku: svi razmišljaju o mirovini. Naravno, to „mirno razdoblje“ života bilo bi idealno za nova zajednička putovanja i uživanje u svakodnevici.

Priča 1: Branka

U ovim teškim vremenima gotovo je nemoguće imati kakav „crni fond za stare dane“ sa strane. Suprug i ja školujemo dvoje djece i pomažemo našim roditeljima koji uistinu imaju male mirovine. Ne bismo htjeli na isti način opteretiti i našu djecu i voljeli bismo jednoga dana uživati u mirovini, baviti se hobijima, putovati. Ne živjeti od 1. do 1. u mjesecu.

HRMOD
Dva blizanca su štedjela za mirovinu, jedan i u III. stupu: Pogledajte razliku

Priča 2: Mia

Da nema Branke i Mislava vjerojatno ne bih uopće razmišljala o mirovini. Da, štedim u drugom i u trećem stupu, ali preda mnom je još 25 godina prije odlaska u redovnu mirovinu. Nastojim štedjeti, ali je teško uz stambeni kredit i dvoje male djece. Srećom, imam siguran posao za razliku od supruga koji je ugostitelj i bez primanja posljednjih 10 mjeseci. Znam da odgovorno razmišljam o mirovini, no voljela bih biti sigurna da će nam jednoga dana ona biti sasvim dovoljna za pristojan, ali i ispunjen, život.

Priča 3: Mislav

Nedavno sam dobio prvu unučicu i tek sam tada postao svjestan koliko je važno razmišljati o budućnosti. Supruga mi je preminula prije četiri godine, no prije toga smo se dogovorili da ćemo štedjeti, redovito uplaćivati u treći mirovinski stup i pobrinuti se da jednoga dana nemamo briga u mirovini. Nastojim to i dalje činiti iako nije lako kada ste samac s troje djece. Znam da prijevremena mirovina ne dolazi u obzir, no za sada me zdravlje dobro služi i radit ću najmanje do 65. godine kada dobivam pravo na starosnu mirovinu.

Sve informacije o isplati mirovine iz II. obveznog i III. dobrovoljnog stupa možete saznati na ovoj poveznici.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap