Dva blizanca su štedjela za mirovinu, jedan i u III. stupu: Pogledajte razliku

Stella Ćaleta
28. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Marko i Petar dva su brata blizanca koja su u životu dijelila sve osim stava prema mirovinskoj štednji. Imaju 64 godine i za godinu dana ulaze u starosnu mirovinu, a tada će svaki od njih imati 35 godina radnog staža. Marko je radio kao učitelj, a Petar kao električar u jednoj privatnoj tvrtki. Izračunali smo koliko će se razlikovati njihove mirovine ako je jedina razlika među njima to što je Petar štedio i u III. stupu.

HRMOD

Marko i Petar dva su brata blizanca čiji se stavovi prema mirovinskog štednji razlikuju. Kako će se to odraziti na njihove mirovine? | Foto: Unsplash

Kad biste ih pitali, Marko i Petar bi vam rekli da su čitav život najbolji prijatelji. Iskreno bi vam priznali da se znaju i posvaditi pa iako se uvijek brzo pomire, oko jedne teme se nikada nisu uspjeli usuglasiti. Braća su, naime, imala potpuno različit pristup svojim mirovinskim štednjama. Mirovina samo što nije zakucala na vrata pa o toj temi sve češće razgovaraju.

Markova priča

Marko se nikada nije pretjerano zamarao razmišljanjem o mirovini. Dugo radi i redovno uplaćuje doprinose u I. i II. stupu, tako da očekuje pristojan iznos mirovine. No, budući da mu se bliži dob za ulazak u mirovinu, po glavi mu se počelo vrzmati pitanje njegove mirovinske štednje.Hoće li sa suprugom i dalje moći  ljetovati u Crikvenici kako su naviknuli, a da mu ostane dovoljno novca da redovno posjećuje unučice koje žive u Slavoniji?

Što Marko može učiniti da bi dobio optimalni iznos mjesečne mirovine?

Marko može preuzeti aktivnu kontrolu nad raspolaganjem svojom mirovinom. Moći će odabrati između isplate mirovine samo iz I. stupa ili isplatu kombinirane mirovine iz I. i II. stupa. Nakon što podnese zahtjev za ostvarivanje prava na mirovinu, od Regosa će zaprimiti informativni izračun za sve opcije isplate mirovine.

Odabere li isplatu kombinirane mirovine, osim samog modela isplate mirovine bira i mirovinsko osiguravajuće društvo (MOD) s kojim će sklopiti ugovor o isplati mirovine iz II stupa.Od nedavno moguće je odabrati i Hrvatsko mirovinsko osiguravajuće društvo (HRMOD), koje je započelo s radom početkom godine.

Za razliku od starijih kolega, Marko može birati između dva MOD-a i tako pronaći optimalnu opciju za sebe.

HRMOD

Preuzme li Marko aktivnu kontrolu nad raspolaganjem svojom mirovinom, moći će odabrati optimalnu opciju isplate | Foto: Unsplash

Petrova priča

Petar je uvijek bio svjestan važnosti štednje. Radišan i šparan, naučio je živjeti skromno, ali sebi i svojoj supruzi ipak želi osigurati ugodnu starost. Jako cijeni svoju samostalnost i posljednje što želi je ovisiti o svojoj djeci za uzdržavanje. Petar je stoga na vrijeme preuzeo odgovornost za visinu svojih primanja u mirovini. Zainteresirala ga je vijest o uvođenju III. mirovinskog stupa u kojem je počeo štedjeti čim je mogao, tako da sada pored mirovine iz I. i II., raspolaže i dodatnom štednjom iz III. stupa.

Koje benefite ima Petar zahvaljujući svojoj štednji?

Petar je štednju u III. mirovinskom stupu počeo uplaćivati 2002. godine, sa svojih 45 godina. Odvajao je od svoje zarade mjesečno 417 kuna i uplaćivao ih na štednju, a država je prvih osam godina na njegove uplate godišnje doplaćivala 1.250 kuna poticaja, a od 2010. državni poticaji iznose 750 kuna svake godine.

Štednja u III. stupu njegovo je vlasništvo isto kao i, primjerice, njegov auto. Tako je Petar u prvih osam godina uspio uštedjeti 40.032 kuna, a nakon tog vremena 55.044 kuna godišnje, i to samo svojim uplatama u III. stup.

HRMOD
Troje prijatelja u potrazi za mirovinom

No, pravi iznos njegove štednje zapravo je veći za određeni postotak, budući da je štednja u III. stupu kapitalizirana. Petar je zato do svoje mirovine uspio uštedjeti oko 189.000 kuna u III. stupu što mu, ovisno o odabiru načina isplate, može povećati mirovinska primanja za nešto više od 700 kuna mjesečno!

Sve informacije o isplati mirovine iz II. obveznog i III. dobrovoljnog stupa možete saznati na ovoj poveznici.

_______________________________

Tekst je nastao u suradnji Native studija portala mirovina.hr i Hrvatskog mirovinskog osiguravajućeg društva.

Dva blizanca su štedjela za mirovinu, jedan i u III. stupu: Pogledajte razliku
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap