Tri pošasti pogodile umirovljenike: Epidemija, potres i – siromaštvo!

Jasmina Grgurić
4. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Pučka pravobraniteljica u povodu Međunarodnog dana starijih osoba (1. listopada) osvrnula se na tri pošasti koje su posljednjih godinu dana, uz ostale, najviše pogodile umirovljenike. Uz već poznato siromaštvo koje pogađa svakog trećeg starijeg građanina, od kojih čak svakog drugog samca, umirovljenici su i najveće žrtve epidemije te potresa.

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter (www.ombudsman.hr)

Svaka treća starija osoba u Hrvatskoj suočena je sa siromaštvom, a u toj situaciji je čak svaka druga starija osoba koja živi sama. Na ovaj podatak pučka pravobraniteljica podsjetila je povodom Međunarodnog dana starijih osoba (1. listopada). Osim o ekonomskoj situaciji, ovaj podatak puno govori i o stanju ljudskih prava i jednakosti starijih jer je upravo siromaštvo često okidač za diskriminaciju i povredu prava.

“Problemi su brojni – nedostupnost zdravstvenih, socijalnih i drugih javnih usluga, posebno u ruralnim područjima; izloženost nasilju, uključujući i ekonomskom, zlouporabe ugovora o dosmrtnom uzdržavanju; ageizam odnosno podcjenjivanje starijih zbog njihove dobi, ali i intersekcijska diskriminacija, s obzirom da je među starijim osobama često istovremeno prisutno više diskriminacijskih osnova – starija životna dob, lošiji imovni status, narušeno zdravstveno stanje i druge” – navodi pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter.

Covid dodatak kao pozitivna mjera za najpogođenije

Upravo su starije osobe postale dodatno ranjivije tijekom epidemije bolesti COVID-19, kako zbog većeg rizika od razvijanja težeg oblika bolesti, tako i zbog nedovoljne podrške u osiguranju minimalnih uvjeta za dostojanstven život.

Novi rok: Mirovinsko objavilo kako do "covid dodatka" za umirovljenike!

Pozitivna je zato mjera pomoći umirovljenicima s najnižim primanjima, tzv. COVID-19 dodatak, kao i činjenica da je onima koji zahtjev nisu na vrijeme podnijeli omogućeno da to ipak naknadno učine.

Isto je Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike preporučila i pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, da se umirovljenicima omogući naknadno podnošenje zahtjeva za COVID-19 dodatkom. Na ovaj problem javno su apelirale umirovljeničke udruge, Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske. Pravobraniteljica je ovu preporuku dala nakon niza pritužbi građana koji, iako prema visini mirovine i ostalim uvjetima imaju pravo na njegovu isplatu, iz različitih razloga to pravo nisu ostvarili.

Nakon potresa mahom stariji žive u kontejnerima

Nažalost, osim epidemije koja je posebno pogodile starije diljem svijeta, brojne starije osobe u Hrvatskoj su dodatno postale i žrtve potresa koji su prošle godine pogodili Hrvatsku, a čije posljedice su još uvijek itekako prisutne. Većinu građana smještenih u kontejnerskim naseljima u Sisačko-moslavačkoj županiji čine upravo starije osobe, i to s pretežno niskim primanjima, koje ne znaju kada će se moći vratiti u svoje domove, istaknula je pravobraniteljica.

“Položaj u kojem žive starije osobe pokazatelj je odnosa društva prema njima, pa upravo razina ljudskih prava i jednakosti starijih građana razlog je zašto treba inzistirati na politikama koje će im omogućiti snažniju zaštitu njihovih prava, a time i dostojanstven život” – zaključila je.

Tri pošasti pogodile umirovljenike: Epidemija, potres i – siromaštvo!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap