Trezorski zapisi od danas ponovno dostupni građanima: Evo koji su uvjeti

Jasmina Grgurić Zanze
27. svibnja 2024.
Novosti
A- A+

Građanima je od danas dostupna nova runda ulaganja u trezorske zapise. Trezorski zapisi vrijednosni su papiri države, s ulaganjem na rok od tri mjeseca ili godinu dana. Minimalan iznos ulaganja je 1.000 eura, na koje ostvarujete dobit od 9,26 eura za tri mjeseca, odnosno 35,12 eura u godinu dana. Uložite li 10.000 eura, u godinu dana dobivate više od 350 eura. Idealan je ovo oblik ulaganja za one koji novac čuvaju kod kuće ili na tekućem računu, gdje im stoji godinama, a na njega ne ostvaruju nikakvu dobit. Za trezorski zapis možete se prijaviti u Fini.

Novčanice od 5, 10 i 20 eura.

Građani se od danas mogu prijaviti za trezorske zapise Novac | Foto: MUP

Trezorski zapisi od danas su ponovno dostupni građanima. Riječ je o kratkoročnom ulaganju niskog rizika u vrijednosne papire, a izdaje ih država. Primjerice, ako kod kuće ili na tekućem računu imate određenu novčanu svotu, ona će uvijek biti jednaka, ali ako se odlučite na ulaganje putem primjerice trezorskih zapisa, ostvarit ćete dobit. Uložite li oko 10.000 eura u trezorske zapise, u godinu dana zaradit ćete oko 350 eura. Gotovo 80 posto umirovljenika nije štedjelo za mirovinu, a danas svaki treći žali zbog toga, o čemu smo pisali ovdje.

Minimalno ulaganje u trezorski zapis 1.000 eura

Za starost u trećem stupu štedi više od 443.000 građana: Isplata prije mirovine, a nudi se i 30 posto iznosa odmah

Novi krug upisa trezorskih zapisa za građane započinje danas, a ciljani nominalni iznos je ukupno 900 milijuna eura. Moći će se ulagati u trezorske zapise na rok od 91 dana, čime se planira prikupiti 250 milijuna eura te na rok od 364 dana, uz ciljani iznos od 650 milijuna eura. Minimalan iznos ulaganja na tri mjeseca, odnosno na godinu dana je 1.000 eura, rečeno je u petak na sjednici Vlade.

– I ovaj put će postojati dva kanala upisa, putem 170 poslovnica Fine te digitalne platforme e-riznica. Datum izdanja trezorskih zapisa je 6. lipnja, minimalni iznos upisa po ulagatelju iznosi 1.000 eura, godišnji prinos za “trezorce” ročnosti od tri mjeseca iznosi 3,75 posto, a onih od godinu dana 3,65 posto, izvijestio je potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac na konferenciji za medije.

Dobra vijest je da se trezorski zapisi kupuju uz popust. Tako minimalni iznos ulaganja za jedan tromjesečni trezorski zapis iznosi 990,74 eura, odnosno 964,88 eura za onaj s dospijećem od godinu dana.

Na tisuću eura zarada 9 ili 35 eura po trezorskom zapisu

Novčanice eura u rukama
Veću mirovinu možemo postići jedino kroz vlastitu štednju i ulaganja, pri čemu nam se nude tri opcije

Građani će po dospijeću dobiti tisuću eura za jedan zapis, što znači da će na jednom trezorskom zapisu ročnosti tri mjeseca moći zaraditi 9,26 eura, a na onom kojem je dospijeće za godinu dana 35,12 eura. Prinosi su isti kao i u izdanju trezorski zapisa u veljači ove godine.

Rok upisa trezorskih zapisa u prvom krugu je 3. lipnja do 11 sati. Upis u prvom krugu koji počinje danas obuhvaća samo građane. Za fizički upis u Fini građani moraju imati osobnu iskaznicu te broj računa u poslovnoj banci. Za upis putem digitalne platforme e-riznica potrebni su OIB i IBAN.

Nakon što dobiju dokument s podacima, građani moraju uplatiti novac, što mogu učiniti u Fini, u bilo kojoj poslovnoj banci, kao i putem internet bankarstva. Kada je riječ o gotovinskim uplatama u Fini, za uplate do deset tisuća eura ne plaća se naknada.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap