Trešnjevački seniori prikazat će sutra svoje dokumentarne filmove

Jasmina Grgurić Zanze
11. prosinca 2019.
Novosti
A- A+

Trešnjevački seniori pozivaju gledatelje da im se ovoga četvrtka pridruže na premijeri pet kratkih dokumentarnih filmova, nastalih na filmskoj radionici za osobe starije od 54 godine. Riječ je o projektu “Trešnjevački seniori: zreli za umjetnost”.

Trešnjevački seniori sami snimili dokumentarne filmove

Trešnjevački seniori prikazat će premijerno svojih pet kratkih dokumentarnih filmova. Mala umjetnička djela stvarali su polaznici filmske radionice, stariji od 54 godine, u sklopu projekta “Trešnjevački seniori: zreli za umjetnost”. Premijera će se održati u četvrtak, 12. prosinca u Kaptol Boutique Cinema (dvorana 2) s početkom u 16 sati.

Uz mentorsku podršku Jasne Jasne Žmak za scenarij, Ane Opalić kod snimanja i Noe Pintarića u montaži, polaznici su napisali scenarije te održali brojna snimanja na terenu. Nakon toga montirali su pet kratkih dokumentarnih filmova koji tematiziraju zagrebački kvart Trešnjevku. Tu su Trešnjevački plac, Trešnjevka očima Fedora Kritovca, nove i stare kuće na Trešnjevci, Hendrixov most i potok Črnomerec.

U snimanju filmova sudjelovali su Miodrag Bubalo, Drenka Gaković, Neda Janovski, Rajka Joksimović, Valentina Kasapović, Rade Mlinar, Katica Pecigoš-Kljuković, Dubravka Pegan, Mirjana Tepšić i Nives Vidas.

Također, filmovi će uskoro biti dostupni online te na DVD-u.

Seniori izradili mozaik, ali već mjesecima čekaju Bandića da im odobri postavljanje

Projekt “Trešnjevački seniori: zreli za umjetnost” koji provodi udruga K-zona omogućuje poboljšanje kvalitete života građana starije dobi na Trešnjevci kroz angažman kulturnih radnika i umjetnica te se inovativnim i participativnim radionicama bavi bilježenjem lokalne povijesti i sadašnjosti putem umjetničkog izričaja.

Organizacija projekcije sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda. Projekt “Trešnjevački seniori: zreli za umjetnost” sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a provodi se u razdoblju od 17. kolovoza 2018. do 17. prosinca 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta je 963.014,49 kuna, a iznos EU potpore je 818.562,32 kuna.

Copy link
Powered by Social Snap