Imunolog Trobonjača: Nećemo se svake godine morati cijepiti, virus će se pretvoriti u neki oblik prehlade

Josip Mihaljević
9. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Imunolog s Medicinskog fakulteta u Rijeci Zlatko Trobonjača kaže da je rast slučajeva očekivan zbog zaraznijeg delta soja. Smatra da građanima treba ponuditi treću dozu cjepiva, ali ne očekuje da ćemo se protiv koronavirusa morati cijepiti svake godine.

trobonjaca

Foto: Zlatko Trobonjača | Youtube screenshot

Zlatko Trobonjača, imunolog s Medicinskog fakulteta u Rijeci, gostovao je u Studiju 4 HTV-a i iznio svoje viđenje epidemiološke situacije.

Jučer smo imali preko 1200 novih slučajeva zaraze, a Trobonjača to pripisuje dominaciji visokozaraznog delta soja.

“Za mene je to očekivano, došao je visokozarazni delta soj. Ima velik reprodukcijski broj, između 5 i 10, poput vodenih kozica. Ovo nije ništa neočekivano, imamo relativno mali broj procijepljenih ljudi, mogli smo ovo očekivati”, kazao je Trobonjača za HRT.

U Hrvatskoj se cijepilo 52 posto odrasle populacije, a Trobonjača smatra da je ta brojka premala da bismo se zaštitili od većeg broja hospitalizacija. Izrael, koji unatoč velikom broju cijepljenih ponovno bilježi visoke brojke zaraženih, bilježi manji broj hospitaliziranih, a Trobonjača kaže da je to dokaz da cjepivo ne štiti od prijenosa bolesti i zaraze, ali štiti od težih oblika oboljenja.

Smatra kako građanima treba ponuditi treću dozu cjepiva, ali ne misli da ćemo se cijepiti svake godine:

“Ovisi hoće li postojati epidemija ili ne. Ne vjerujem da ćemo se stalno cijepiti protiv koronavirusa, mislim da ćemo prije ili kasnije doći u kontakt te stvoriti odgovarajuću imunost. Donekle će nas to štititi. Imat ćemo imunost koja će nas štititi od težih oblika bolesti.

Vjerujem da će se SARS-CoV-2 na kraju pretvoriti u neki oblik prehlade, a što vrlo rijetko dovodi do nekih težih komplikacija”, kazao je Trobonjača.

Ipak, zbog malog postotka procijepljenosti očekuje rast težih slučajeva i veu smrtnost.

“Očekujem da bi se to najviše intenziviralo negdje početkom ili sredinom listopada”, zaključio je imunolog.

Imunolog Trobonjača: Nećemo se svake godine morati cijepiti, virus će se pretvoriti u neki oblik prehlade
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap