Trebat će nam jako puno maski: Od danas obavezne i na svim šalterima!

Jasmina Grgurić
15. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer nadopunio je odluku o obveznom nošenju maski za lice. One su već neko vrijeme obavezne u javnom prijevozu, a od ponedjeljka i u trgovinama. Građani će sada masku morati nositi i prilikom svake posjete šalteru, primjerice u pošti, banci…

Ilustracija: Rawpixel

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu, Damir Trut, najavio je na današnjoj konferenciji nacionalnog Stožera civilne zaštite obvezu nošenja maske na još nekim mjestima, uz javni prijevoz i trgovine.

“Donesena je odluka o dopuni odluke o nužnoj mjeri obaveznog korištenja maske za lice. U odluci je dodano da maske moraju nositi i zaposlenici trgovačkih društava, ustanova i institucija koje rade sa strankama, i stranke koje dolaze onamo. Isto tako i zaposlenici uslužnih djelatnosti koji dolaze u bliski kontakt sa strankama. Odluka danas stupa na snagu” – rekao je Trut.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak pojasnio je o kojim se točno mjestima radi.

“To su sada pošte, banke i sve druge institucije, primjerice šaltersko poslovanje, MUP u Petrinjskoj i slično, svuda gdje ljudi dolaze u bliski kontakt, stoje u redu, čekaju uslugu… Do sada je to bila preporuka, a sada je obaveza. Frizeri, pedikeri i ostale uslužne djelatnosti” – kazao je.

Hrvatska u posljednja 24 sata bilježi ponovno porast novih oboljelih slučajeva, čak 92.  Ukupan broj oboljelih od početka epidemije je 3.953. Aktivnih slučajeva je 1.204, a oporavljeno je sve skupa 2.639 osoba. Do sada su testirane 97.724 osobe, od toga 1.804 u posljednja 24 sata. Na bolničkom liječenju su 132 osobe, a pet ih je na respiratoru. Preminulih danas nema, a u samoizolaciji su 5.002 osobe. Zdravstvenih radnika je aktivno bolesnih 83, a u samoizolaciji ih je 498.

“Danas je brojka veća nego jučer, ali nema novih žarišta, sve je vezano uz već poznate situacije, okupljanja, vjenčanja, događaj u Đakovu. Jedino je nešto viša brojka u Karlovačkoj županiji, a svi slučajevi su vezani uz jednu obitelj gdje se većina članova zarazila, i uz ranije pozitivne osobe u Ogulinu. Ostale brojke su uobičajene” – pojasnio je Capak.

Također je kazao kako smo sada na vrhuncu ovog drugog dijela epidemije te da bi brojke trebale početi padati.

 

 

Trebat će nam jako puno maski: Od danas obavezne i na svim šalterima!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap