Uvodi se novi test za rano otkrivanje raka debelog crijeva kako bi se smanjio broj oboljelih

Ana Kanazir
12. lipnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak je otkrio kako se uvodi novi nacionalni test za rano otkrivanje raka debelog crijeva. Naime, uvest će se imunohistokemijski test gdje se radi samo jedan test i uzima samo jedan uzorak stolice, a uvodi se i poseban skrining za one koji imaju visoki rizik za dobivanje raka crijeva.

Krunoslav Capak daje izjavu za N1

Krunoslav Capak daje izjavu | Foto: Screenshot N1

Kao što nam je u ovom tekstu rekla Iva Kirac, specijalistica kirurške onkologije, rak debelog crijeva je vrlo opasan, a može se spriječiti pravovremenim pregledima. Upravo zato se uvode i novi nacionalni testovi.

žena se drži za trbuh, dok je u desnom kutu Iva Kirac
Rak debelog crijeva: 'Ljude je užasno strah kolonoskopije, ali je puno bolje puhati na hladno, nego da bude prekasno'

Rak debelog crijeva je najčešći zloćudni tumor koji se najviše javlja kod osoba starijih od 65 godina. Kako nam je rekla Kirac, ovaj rak se može vrlo lako prepoznati odazivanjem na preglede, ali samo 20 do 25 posto ljudi stvarno i ide na ove preglede, odnosno obavi testiranje iz stolice. Ovo bi se moglo promijeniti novim nacionalnim testom za rano otkrivanje raka debelog crijeva.

– Što se on otkrije u ranijoj fazi, veća je mogućnost njegovog izlječenja. Priča se o primarnoj prevenciji, o sprječavaju rizičnih faktora i ranom otkrivanju raka. Problem je i dosadašnji test preko kojeg se uzorak stolice na akutno krvarenje mora uzimati tri dana za redom. Radimo na tome da se uvede imunohistokemijski test gdje se radi samo jedan test i uzima samo jedan uzorak stolice. Istovremeno, uvodi se i oportunistički skrining za onu populaciju koja ima visoki rizik za dobivanje raka crijeva, rekao je Capak u Dnevniku N1 televizije.

I on je komentirao mali odaziv na testiranje i loše rezultate, a rekao je kako je ista situacija u ostatku svijeta.

– Najteže je promijeniti navike ljudi. Imamo spreman i nacionalni program za rano otkrivanje melanoma, a sprema se i nacionalni program za rano otkrivanje raka prostate, rekao je Capak.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap