Trebaju li umirovljenici plaćati porez na australsku mirovinu? Evo što kažu iz Porezne!

Jasmina Grgurić Zanze
28. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Brojni umirovljenici u Hrvatskoj primaju mirovinu koju su zaradili u Australiji. No, kako između dvije zemlje nije sklopljen ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i imovinu, pravo oporezivanja ima Hrvatska. To znači da su porezni obveznici dužni plaćati porez na australske mirovine. Međutim, postoje određene iznimke koje su nam pojasnili iz Porezne uprave.

Smještaj u domovima za starije poskupjet će Foto:Pixabay

Umirovljenik (podaci poznati redakciji) pitao nas je mora li plaćati porez na mirovinu koju posljednjih nešto manje od godinu dana prima iz Australije. Mirovina mu, kaže, iznosi oko tisuću eura, pri čemu tvrdi da se ona u toj zemlji tretira kao “socijalna mirovina”.

Kako između dvije zemlje nije sklopljen ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i imovinu, pravo oporezivanja ima Hrvatska. To znači da su porezni obveznici dužni plaćati porez na australske mirovine. No, postoje iznimke, a to su one mirovine koje spadaju u socijalna davanja. A ona se ne smatraju dohotkom.

Prava iz socijalne sigurnosti ne gledaju se kao prihod

Između Hrvatske i Australije sklopljen je Ugovor o socijalnom osiguranju. On pritom ne uključuje davanja isplaćena prema zakonskim propisima o zajamčenoj štednji za starost („superannuation guarantee“). Sva prava koja proizlaze iz sustava socijalne sigurnosti, u opsegu u kojem se taj sustav uređuje, primjenjuje ili utječe na starosnu mirovinu ili invalidsku mirovinu za uzdržavanje teških invalida, drugim riječima, ne gledaju se kao prihod.

Tko sve Poreznoj upravi mora prijaviti da prima inozemnu mirovinu?

“Ugovor omogućuje stjecanje australskih socijalnih mirovina, i to stjecanje australske starosne mirovine (Age Pension) i invalidske mirovine za slučaj teške invalidnosti (Disability Support Pension for the Severely Disabled). Navedene mirovine se financiraju isključivo iz sredstava državnog proračuna. Dakle, Ugovor se ne primjenjuje na mirovine iz australskog obveznog osiguranja zaposlenika, odnosno na mirovine iz sustava „zajamčene štednje za starost“ („superannuation guarantee“) koji se financira doprinosima i koji je uređen kao sustav individualne kapitalizacije” – pojašnjavaju iz Porezne uprave.

Age pension – mirovina koja pokriva osnovne potrebe

Australian Government Department of Human Services navodi da je starosna mirovina, odnosno Age Pension, isplata koja pomaže pokriti osnovne životne troškove tijekom poznih godina, s time da visina državne starosne mirovine ovisi o vrijednosti imovine koju primatelj posjeduje, kao i o visini prihoda, poput osobnog dohotka.

U pravom planu su ruke koje potpisuju ugovor
Mirovinu je zaradio u Nizozemskoj, a sada mora plaćati dupli porez u Hrvatskoj!

Pravo na starosnu mirovinu, odnosno Age Pension, može se ostvariti samo pod uvjetima i na način propisan australskim zakonodavstvom koji uređuje pravni sustav socijalne sigurnosti, između ostalog, kao uvjet za stjecanje australskih socijalnih mirovina uzima se u obzir prebivanje u Australiji, navršena životna dob ili teška invalidnost, te prihodovni i imovinski cenzus. Kako iz svega navedenog proizlazi da se takve mirovine financiraju iz državnog proračuna, a ne na temelju uplata doprinosa, iste ulaze u kategoriju davanja iz socijalne sigurnosti.

Prema navedenom, zaključuju iz Porezne uprave, takav primitak ne smatra se dohotkom, s obzirom da je razvidno da predmetne isplate imaju karakter socijalne potpore.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap