Tko sve Poreznoj upravi mora prijaviti da prima inozemnu mirovinu?

Jasmina Grgurić Zanze
24. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Porezna uprava krenula je u lov na umirovljenike koji izbjegavaju platiti porez na strane mirovine, ali i radnike. Inozemne mirovine u većini slučajeva građani su dužni prijaviti, i to bez obzira trebaju li na njih platiti porez ili ne te neovisno o iznosu. Ako su državi ostali što dužni, mogu se dobrovoljno prijaviti i izbjeći sankcije. Porezna je objavila tko je sve dužan prijaviti da prima inozemnu mirovinu.

Foto: Pexels

Tko je sve uopće dužan prijaviti da prima inozemnu mirovinu? Primjerice, umirovljenik prima malu mirovinu, 200 kuna iz Srbije, pa ga zanima mora li to prijaviti i zašto kad je sve do 4.000 kuna neoporezivo.

Prijava potrebna neovisno o iznosu i neoporezivosti

Potrebno je ostvarenu inozemnu mirovinu prijaviti, neovisno o kojem se iznosu radi i neovisno što je zbog svoje male visine vjerojatno neoporeziva.

U pravom planu su ruke koje potpisuju ugovor
Mirovinu je zaradio u Nizozemskoj, a sada mora plaćati dupli porez u Hrvatskoj!

Naime, svaka fizička osoba, rezident RH, koja ostvaruje primitke izravno iz ili u inozemstvu, dužna je u propisanom roku iste prijaviti ispostavi Porezne uprave nadležnoj prema svom prebivalištu ili uobičajenom boravištu, pojašnjavaju na svojim internetskim stranicama iz Porezne uprave.

Inozemni primitak je obvezno prijaviti u Hrvatskoj i kada je u inozemstvu porez već plaćen te neovisno o činjenici hoće li ovdje postojati obveza plaćanja poreza. Pri utvrđivanju oporezivosti ostvarenog inozemnog primitka, odredbe međunarodnih ugovora koji su na snazi imaju prednost pred odredbama tuzemnih propisa.

Dakle, potrebno je prijaviti sve ostvarene inozemne primitke neovisno o iznosu, kao i činjenici je li primitak oporeziv ili ne u RH te je li na isti u inozemstvu porez već plaćen.

Iznimka zemlje s čijim podacima Porezna već raspolaže

novac
Porezna uprava u lovu na umirovljenike koji izbjegavaju platiti porez na strane mirovine

Iznimno mirovinu iz Kanade, Kine, Luksemburga, Makedonije, Maroka, Mauricijusa, Njemačke, Omana, Poljske i San Marina nije potrebno prijavljivati. Budući da Porezna uprava raspolaže podacima o mirovinama iz tih zemalja koje se sukladno ugovorima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s tim državama ne mogu oporezivati u RH, primateljima samo tih mirovina će se iste evidentirati kao neoporeziva mirovina, stoga ih ne trebaju dodatno prijavljivati.

Kako smo već pisali, Porezna uprava krenula je u lov na neplatiše poreza koji nisu prijavili svoje inozemne primitke pa ih pozivaju da to sada učine sami, kako bi izbjegli sankcije. Obveza se tiče svih koji imaju prebivalište ili boravište u Hrvatskoj. Dvije najveće skupine koje podliježu oporezivanju inozemnih dohodaka, kako smo već pisali, su umirovljenici i radnici na radu u inozemstvu, koji nisu odjavili prebivalište u Hrvatskoj i ispisali se iz registra poreznih obveznika.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap