Trebaju li se budući umirovljenici bojati za svoje mirovine iz II. stupa? Mirovinci objavili plan

Josip Mihaljević
18. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društva (UMFO) priopćila je u srijedu kako imaju plan za buduće umirovljenike. Tržišta su posebno pogođena zbog ekonomske krize izazvane Covidom-19 i suočavaju se s golemim padom prinosa. Oni koji su blizu mirovine bit će prebačeni u najmanju rizičnu kategoriju.

mirovinski fondovi

Foto: Pixabay

Mirovinci su u srijedu priopćili svoj plan za buduće umirovljenike, piše N1. Zbog ekonomske krize izazvane pandemijom suočeni su s velikim gubicima. Članovi štediše su raspoređeni, neovisno o svom fondu, u tri kategorije: A, B i C. Kategorija A je najrizičnija i bilježi najveće gubitke, u prosjeku od 8,63% u protekla tri mjeseca, srednjerizična kategorija B bilježi pad od 3,92% vrijednosti, a najmanje rizična kategorija C tek 1,24%.

Međutim, iz UMFO ističu kako štediše nemaju razloga za zabrinutost. Oni koji imaju još dugo do mirovine osjetit će korist oporavka (kriza će jednom proći), a oni koji su pred mirovinom bit će prebačeni u najkonzervativniju kategoriju C obveznih mirovinskih fondova koja je najmanje osjetljiva na tržišne promjene.

“Mislimo da će naposljetku i ova kriza pokazati koliko je naš sustav obveznih mirovinskih fondova dobro osmišljen, robustan, dobro nadgledan i efikasan”, priopćili su iz UMFO-a.

Podsjećaju da im ovo nije prva kriza, budući da smo relativno nedavno imali globalnu ekonomsku krizu nakon koje su se fondovi oporavili. Sve se više spekulira o uključivanju mirovinskih fondova u spas ekonomije, a UMFO je spreman na taj iskorak:

“Vjerujemo da i ubuduće možemo biti čimbenik u razvoju hrvatskog gospodarstva te podrška u prevladavanju teškoća s kojima se susrećemo kao društvo u cjelini”, navode u priopćenju.

Naglasili su kako ulaganja kod mirovinskih fondova uvijek treba promatrati u dugačkom vremenskom horizontu, a oscilacije se događaju i uvijek će ih biti.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap