Tko su Hrvati koji se protive nošenju maski? Evo što misle stariji od 65!

Jasmina Grgurić
16. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Osoba koje se protive nošenju maski, ili misle da korona ne postoji, puno je manje u hrvatskom društvu nego što se to ponekad čini i misli. Potvrđuje to i stručno istraživanje dvojice sociologa. Ono razbija mit i o starijim osobama kao najproblematičnijima kada je o poštivanju mjera riječ, jer istina je upravo suprotna. Tko su onda antimaskeri u Hrvatskoj?

Foto: Unsplash

Samo 13 posto osoba u Hrvatskoj protivi se nošenju maski, a među njima je samo 2,7 posto onih koji misle da korona ne postoji.

Potvrđuje to istraživanje koje su proveli sociolozi Branko Ančić sa zagrebačkog Instituta za društvena istraživanja i Dražen Cepić sa Sveučilišta u Zadru. Rezultate istraživanja pod nazivom “Tko su antimaskeri u Hrvatskoj? Prilog istraživanju antimaskerske reakcije tijekom pandemije bolesti COVID-19 u Hrvatskoj” objavili su znanstvenom časopisu Sociologija i prostor, piše Večernji list.

Naime, velika većina građana (87 posto) smatra da je korona opasna i da bi posljedice mogle biti kobne, dok 13 posto ispitanika umanjuje opasnost od korone i smatra da su mjere prestroge. Najviše antimaskera je u dobi od 30 do 39 godina (23.7 posto) te u dobi od 18 do 29 godina (17.8 posto), a najmanje ih je u dobi od 65 i više godina (3.3 posto).

Muškarac u Daruvarske toplice ušao bez maske, kažnjen sa 500 kuna

Znakovito je i da je najviše antimaskera među onima koji u kućanstvu nemaju starije od 65 i više godina.

Kada gledamo po mjestima iz kojih dolaze ispitanici, nema razlike u mišljenima, no ima po klasama. Tako je antimaskera najviše u radničkoj klasi (25.2 posto) te u višoj klasi (13.6 posto), a najmanje u srednjoj klasi (11.9 posto).

Također, protivnika maski najviše je među radno aktivnom populacijom, među nezaposlenima ih je 20 posto, zaposlenima 18 posto, a u općoj populaciji 13 posto. Dvostruko ih je više među ispitanicima u privatnom sektoru (22.2 posto) nego u javnom (12.2 posto). Među onima kojima su se prihodi smanjivali zbog pandemije, antimaskera je više. Dvostruko ih je više među onima koji su iskusili gubitak posla zbog pandemije od onih koji to nisu, navodi se u istraživanju, piše Večernji list.

Tko su Hrvati koji se protive nošenju maski? Evo što misle stariji od 65!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap