Tko će zaraditi za mirovine? Dvije županije imaju više umirovljenika nego radnika

Jasmina Grgurić Zanze
12. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

Hrvatska ima 1.240.673 umirovljenika i 1.577.987 radnika. Omjer umirovljenih i zaposlenih građana vrlo je nepovoljan te trenutno iznosi 1 naprema 1,27. Da je mirovinski sustav s ovakvim brojkama dugoročno neodrživ, upozorili su brojni stručnjaci. Tim više jer je u nekim županijama više umirovljenika nego radnika!

Foto: Pixabay

Što se posljednjih 40 godina događalo s omjerom umirovljene i radne snage, nabolje ilustrira ovaj grafikon Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Podaci HZMO-a

Iz prikaza je jasno vidljivo da je radnika sve manje, a umirovljenika sve više. Tako je početkom 80-ih na četvero zaposlenih dolazio tek jedan penzioner. Do početka ratnih 90-ih omjer se držao na tri razlike da bi onda počeo padati. Krajem Domovinskog rata pao je na jedan i nažalost se Hrvatska nikada više nije oporavila u izborenoj državi.

Omjer najgori na sisačkom području

Nezaposlenost nikada nije bila manja, no ona ujedno nije sinonim za zaposlenost, jer radnici koji nedostaju na burzi rada većinom nisu dobili posao u Hrvatskoj, nego su ga potražili izvan nje. Nova radna mjesta nisu značajnije stvorena, a bez njih nema povećanja uplata doprinosa u sustav mirovinske međugeneracijske solidarnosti. Država već sada svake godine mora iz proračuna izdvajati milijardu kuna više za isplatu mirovina, trenutno oko 19 milijardi kuna koliko nedostaje. Pritom, mirovine nas godišnje ukupno koštaju oko 40 milijardi kuna, no novca iz uplaćenih doprinosa manjka sve više i više.

Kada pogledamo omjer radnika i umirovljenika po županijama, onda uočavamo još goru sliku.

Sisačko-moslavačka županija tako ima više umirovljenika nego radnika. Zaposlenih je prema najnovijim podacima 40.659, a umirovljenika 39.977 pa se na prvi pogled čini da nije tako. Međutim, kada njima pribrojimo 4.391 umirovljena branitelja, 650 policajaca i vojnika te 125 pripadnika HVO-a, dolazimo do ukupne brojke od 45.143 umirovljenika što je gotovo četiri i pol tisuće više nego osiguranika. Situacija se ipak malo popravila, jer je lani bilo čak 6 tisuća radnika manje.

Više umirovljenika i u Karlovačkoj županiji

Karlovačka županija ima ukupno 35.846 umirovljenih građana te 35.797 onih koji rade pa i ovdje omjer ide blago u korist umirovljenika. Također, u odnosu na prošlu godinu ta razlika je smanjena i zasad ide u smjeru izjednačavanja.

Slika nije puno bolja ni u Požeško-slavonskoj županiji, gdje radi samo 19.586 građana, dok je u mirovini njih 18.958. Prošle godine ta je razlika bila još manja u korist umirovljenika.

Hrvatska je imala četiri radnika na jednog umirovljenika, a danas je taj omjer gotovo izjednačen

U Vukovarsko-srijemskoj županiji radi 42.665 stanovnika, dok je u mirovini njih 41.854 pa je omjer i na tom području gotovo izjednačen, no isto malo bolji u odnosu na prošlu godinu.

Najmanje zaposlenih ima pak Ličko-senjska županija, samo 16.636, dok je građana treće dobi još manje, 14.392 njih. Najviše zasposlenih ima Splitsko-dalmatinska županija, čak 162.057, na koje dolazi 114.879 umirovljenih građana.

Ukupnu statistiku svakako popravlja Grad Zagreb, u kojem na jednog umirovljenika dolaze više od dva radnika. Tako je radnika gotovo pola milijuna, a umirovljenika oko 206 tisuća.

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap