Tko će skrbiti za naše stare? U Njemačkoj će uskoro faliti 180.000 njegovatelja!

Jasmina Grgurić
8. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Ljudi žive sve dulje, a usporedno s tim sve je više starijih građana koji su ovisni o tuđoj pomoći i njezi. No, sve je manje njegovatelja, a taj će se jaz prema predviđanjima sve više povećavati. Primjer je Njemačka, gdje će uskoro prema procjenama nedostajati čak 180.000 njegovatelja.

Ilustracija: Rawpixel

Njemačkoj će do 2030. nedostajati najmanje 180.000 zaposlenih u sektoru medicinske njege, a broj građana ovisnih o tuđoj njezi će porasti na preko šest milijuna, milijun više od očekivanog, proizlazi iz studije koju je provelo zdravstveno osiguranje Barmer, koja je predstavljena prošle srijede u Berlinu, piše N1.

„Ako u obzir uzmemo rastući broj osoba kojima je potrebna tuđa njega i već sada akutni manjak njegovatelja, možemo reći da se Njemačka kreće prema dramatičnoj situaciji kada je u pitanju sektor medicinske njege”, rekao je jedan od direktora zdravstvenog osiguranja Barmer Christoph Straub.

Straub od nove Vlade traži hitne mjere kako bi se zanimanje njegovatelja učinilo atraktivnijim.

“Mi moramo što je više moguće osoba pridobiti za izobrazbu u sektoru medicinske njege”, rekao je Straub.

Umirovljenicima u Njemačkoj nedostaju njegovatelji koje uvoze čak i - s Filipina!

Dodatni problem u pandemiji jest što je velik broj njegovatelja napustio svoja radna mjesta. Naime, starije osobe našle su se na udaru zaraze, teških oblika bolesti i smrti. Njegovatelji su u fokusu kada je o transmisiji virusa riječ, a imaju i obavezu cijepiti se. Posao im je postao neusporedivo teži nego u vrijeme prije pandemije.

Dietmar Bartsch, predsjednik zastupničkog kluba stranke Ljevica u Bundestagu, predložio je hitni program za povrat njegovatelja svom zanimanju. Predlože da se svakom tko se oduči na taj korak dodijeli premija od 10.000 eura koja bi bila oslobođena poreza.

Bavarski ministar zdravstva Klaus Holetschek je predložio da se medicinskom osoblju na intenzivnim odjelima tijekom pandemije koronavirusa udvostruče plaće i da ih se oslobodi poreza na dohodak. On smatra da bi se time također postigao učinak povratka onih koji su ovom zanimanju proteklih godina okrenuli leđa.

Tko će skrbiti za naše stare? U Njemačkoj će uskoro faliti 180.000 njegovatelja!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap