Umirovljenicima u Njemačkoj nedostaju njegovatelji koje uvoze čak i – s Filipina!

Jasmina Grgurić Zanze
9. veljače 2018.
Zdravlje
A- A+

Procjenjuje se kako bi u Njemačkoj do 2030. godine trebalo biti oko četiri milijuna osoba kojima je potrebna njega. Uzrok je ubrzano starenje stanovništva, a trenutno ih je 3,3 milijuna ovisnih o tuđoj pomoći. No, dovoljno njegovatelja nemaju već sada, a tu krizu “krpaju” radnicima s Istoka.

Njemačkoj nedostaje njegovatelja (Ilustracija: Pixabay)

Prema podacima njemačke Savezne agencije za zapošljavanje, u ožujku 2017. bilo je tek 3.000 nezaposlenih njegovatelja za starije osobe, a čak 14.600 otvorenih mjesta. Njemačka zaklada za zaštitu pacijenata računa da će u narednih osam godina nedostajati čak 200.000 njegovatelja s punim radnim vremenom u toj branši. Do 2030. godine brojka bi mogla porasti na pola milijuna, piše Deutsche Welle.

Teški uvjeti i mala plaća

Mladi se teško odlučuju na ovaj posao te od njega vrlo brzo odustaju uslijed psihički i fizički teških uvjeta rada, ali i malih plaća. Naime, njegovatelj u Njemačkoj zarađuje u prosjeku 2.621 euro bruto, što je 16 posto manje od prosjeka svih zaposlenih. Oni koji nisu prošli trogodišnju zanatsku obuku mjesečno zarade još manje, svega 1.870 eura bruto. Od tog se iznosa odbija i do 40 posto raznih nameta. Tako njemački njegovatelji bježe u druge zemlje gdje su bolje plaćeni, poput Austrije i Švicarske, ali i one skandinavske.

Njemačka na taj problem odgovara pak tražeći radnike u onim zemljama s nižim plaćama i visokom stopom nezaposlenosti, a takvo tržište nalaze od jugoistoka i istoka Europe sve do Filipina. Bez njih, Njemačka ne bi mogla riješiti pitanje njege starijih osoba, ali i to rješenje je samo privremeno. Ni sada nije lako popuniti radna mjesta u 13.500 stacionarnih ustanova, uz ostala. Trenutno rade na otvaranju novih 8.000 radnih mjesta u toj branši. Prepreku njegovateljima iz inozemstva stvara najprije jezik, jer je komunikacija sa starim, usamljenim i često dementnim osobama nekad i najvažnija. Isto tako, strane svjedodžbe i diplome tamo se ne priznaju uvijek automatski, nego podliježu provjeri.

Dodatno obrazovanje

Kvalifikacija osobama iz zemalja EU, ali i onima izvan, nastoji se osigurati dodatnim obrazovanjem, poput pilot-projekta iz Dortmunda. U tamošnjoj Katoličkoj školi za poslove u zdravstvenom i njegovateljskom sektoru od svibnja 2017. u dogovoru s Ministarstvom zdravstva u tijeku je projekt za dodatno kvalificiranje stranih njegovatelja. Sudionici mogu dobiti individualnu obuku, piše DW, a u paketu je i tečaj njemačkog jezika s vokabularom potrebnim za rad u struci. Sudionici tečaja za vrijeme školovanja dobivaju i neku vrstu pripravničke plaće. Ta sredstva škola osigurava i iz programa za poticaj “Integracija kroz kvalifikaciju” koji financiraju Savezno ministarstvo za rad i socijalna pitanja i Europski socijalni fond.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap