Tko će puniti mirovinski fond? Današnji tinejdžeri moći će skupiti manje od 33 godine staža

Josip Mihaljević
2. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Svježi podaci Eurostata otkrivaju da je očekivani radni vijek po prvi puta u dva desetljeća smanjen. Današnja EU mladež u prosječnim okvirima može očekivati da će skupiti 35.7 godina radnog staža, a u Hrvatskoj tek 32.8 godine radnog staža.

mladi

Foto: Unsplash

U 2020. “korona godini” očekivano prosječno trajanje radnog staža za 15-godišnjake smanjilo se za 0.2 godine na 35.7 godina, otkrivaju novi podaci Eurostata. Prvi je put da je ta metrika zabilježila pad od 2020. godine.

Među uzrocima navodi se i covid-19 kriza.

“Ljudi koji su bili spremni na rad i koji bi tražili zaposlenje možda su odustali zbog smanjenih očekivanja, a posljedično su ostali izvan radne snage što im smanjuje očekivani radni staž”, piše Eurostat.

Hrvatska druga najgora u Europi

Eurostat objavio nove podatke: Koliko Hrvati rade prije nego što odu u mirovinu?

Među državama članicama, rekorder je Švedska u kojoj će današnji 15-godišnjaci odraditi čak 42 godine staža. Više od njih imaju članice Europskog gospodarskog prostora Island (čak 44.9 godina!) i Švicarska (42.5 godine).

Jako dobro stoje Nizozemska (41 godina), Danska (40 godina), Norveška (39.7) godina i Estonija (39.2 godine).

Najgora je Italija u kojoj se očekuje da će mladi skupiti tek 31 godinu staža. Među članicama Europske unije samo je Italija gora od Hrvatske u kojoj se očekuje da će mladi skupiti tek 32.8 godina radnog staža.

To otprilike odgovara trenutačnom prosječnom radnom stažu umirovljenika, a kako se ovdje radi o projekciji za 15-godišnjake, pretpostavka je da prosječan radni staž u Hrvatskoj neće značajnije rasti idućih 50 godina.

Tko će puniti mirovinski fond? Današnji tinejdžeri moći će skupiti manje od 33 godine staža
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap