Tko će naslijediti Silvana Hrelju? U igri su bivši saborski zastupnik, umirovljeni novinar i general HV-a

Josip Mihaljević
5. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatsku stranku umirovljenika uskoro čekaju unutarstranački izbori. Dosadašnji dugogodišnji predsjednik Silvano Hrelja neće se kandidirati na mjesto predsjednika stranke, a ukupno su pristigle tri kandidature. Najveću podršku županijskih organizacija dobio je umirovljeni general HV-a Veselko Gabričević (72), drugi po redu je “noviji” član stranke Tomislav Žagar (50), a u igri je još najstariji među njima Nikola Capar (72).

HSU kandidati

Foto: Tomislav Žagar, Vesleko Gabričević, Nikola Capar | Youtube screenshot

Poznata su imena trojice kandidata za predsjednika Hrvatske stranke umirovljenika, a izbori će se održati za nešto manje od dva mjeseca.

Kako nam je potvrdio još uvijek aktualni predsjednik stranke Silvano Hrelja, riječ je o Nikoli Caparu, Tomislavu Žagaru i Veselku Gabričeviću.

Capar dolazi iz Velikog Trgovišća i umirovljeni je novinar. Tomislav Žagar relativno je nedavno ušao u HSU (ranije je bio u SDP-u), a u prošlom sazivu Sabora bio je saborski zastupnik HSU-a. Tu je još i umirovljeni general Hrvatske vojske Veselko Gabričević iz Trilja koji ujedno ima i najveću podršku županijskih organizacija. Njih devet podržalo je Gabričevića, pet je podržalo Žagara, a Capara je podržala “njegova” krapinsko-zagorska županijska organizacija.

Kandidate će za dvadesetak dana potvrditi na Središnjem odboru, a jedan od njih troje postat će predsjednik HSU-a u prosincu kada se budu održavali izbori.

Žagar: Očekujem bolju i snažniju suradnju s umirovljeničkim udrugama

Čuli smo se s kandidatima i zamolili ih da ukratko predstave svoju viziju Hrvatske stranke umirovljenika.

Tomislav Žagar smatra kako HSU mora biti najrelevantniji politički faktor u Hrvatskoj kada se priča o pitanjima umirovljenika i starijih osoba.

silvano hrelja
HSU ima novi prijedlog zakona: Ako prođe, više od pola umirovljenika neće morati plaćati dopunsko

“Nećemo se baviti samo umirovljenicima, nego i osobama koje su trenutno u radnom odnosu, koje će jednog dana otići u mirovinu. Sve što se događa na tržištu rada kasnije se reflektira na iznos mirovina i stabilnost mirovinskog sustava.

Da preduhitrim pitanje, zašto sam se kandidirao na ovu važnu funkciju, a još nisam umirovljenik? Upravo zato što su ta pitanja prevažna, smatram da s dosadašnjim političkim djelovanjem, onim što znam i mogu, mogu doprinijeti da ta stranka zauzme mjesto koje joj pripada”, kazao je Žagar.

Žagar je istaknuo da je umirovljeničkih problema puno, no da oni nisu nerješivi.

“Najbitnije je da HSU bude prepoznata u društvu, prije svega od umirovljeničkih udruga. Riječ je o Matici i Sindikatu umirovljenika čije napore kao čovjek pozdravljam. Ali HSU tu mora biti prepoznat kao politički instrument preko koga se zahtjevi mogu ostvarivati. Očekujem bolju i snažniju suradnju s umirovljeničkim udrugama, više razgovora i dogovora, jedino tako možemo ispuniti naše osnovne zadaće”, kazao je Žagar.

Capar: HSU mora biti snažan stup koji okuplja

Nikola Capar iz Velikog Trgovišća ima dug staž u novinarstvu te je ujedno i najstariji kandidat za šefa HSU-a.

Silvano Hrelja odlazi s mjesta predsjednika HSU-a!

“Vodeći se demokratskim principima u javnom i političkom životu, uvijek sam se zalagao za jednakost i ravnopravnost, borio za prava radnika, za razvoj civilnoga društva, posebno za poboljšanje položaja i standarda osoba starije dobi. Borio sam se i za suradnju među političkim subjektima svih orijentacija i svjetonazora. Važna su mi tradicija, kultura i povijest rodnoga kraja.

Zahvaljujući tome, mi smo u županijskoj organizaciji HSU-a u krapinsko-zagorskoj županiji ostvarili uspješnu suradnju sa županijskim SDP-om, a na lokalnoj razini smo u koaliciji s HDZ-om. To je ono što mi je bilo osnova, da bih mogao preslikati u situaciji kada bih bio u prilici voditi stranku”, kazao je Capar.

Capar pojašnjava kako je HSU tijekom godina gubila svoju snagu te da koalicije jedino imaju smisla ako HSU, odnosno umirovljenici, nešto iz njih i dobiju. On je također naglasio važnost suradnje s Maticom i Sindikatom umirovljenika.

“Razišli su se Matica, Sindikat i HSU. Imamo i previše umirovljeničkih stranaka, time gubimo glasove i ne uspijevamo biti ona umirovljenička politička snaga koja postoji u Sloveniji ili Srbiji. A zašto je stranka uopće osnovana? Osnovali su je Sindikat i Matica upravo zato da bi ona bila politički predstavnik umirovljenika, ali kao čvrst stup oko kojeg bi se svi morali okupiti, a ne da svatko vuče na svoju stranu”, kazao je Capar.

Gabričević: “Predstavit ću planove kad krene kampanja”

General u miru Veselko Gabričević nam je tek potvrdio da se 20. listopada sastaje Središnji odbor i da će kandidaturama tek tada donositi odluke.

Hrelja: "Ono što je HSU ranije ostvario, ljudi su već zaboravili"

“Ja se kanim kandidirati, no ne bih htio ništa govoriti dok stranka ne donese odluku tko su kandidati. A poslije toga kod nas počinje unutarstranačka kampanja na kojoj će se iznositi stavovi, pogledi, što mijenjati, kako stranka treba djelovati i tako dalje. Ja bih htio biti u potpunosti fer prema kolegama i prema svima, kad završi Središnji odbor bit će mi drago predstaviti svoje planove”, kazao je Gabričević.

Tko će naslijediti Silvana Hrelju? U igri su bivši saborski zastupnik, umirovljeni novinar i general HV-a
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap