Tjedan Europe: Besplatno posjetite ovih šest muzeja u Zagrebu!

Jasmina Grgurić Zanze
4. svibnja 2018.
Novosti
A- A+

Počinje Tjedan Europe u hrvatskim muzejima. Idealna je to prilika da besplatno posjetimo čak šest zagrebačkih muzeja. Pritom, kao preporuku izdvajamo povratak u najuzbudljivije desetljeće u sklopu izložbe “Šezdesete u Hrvatskoj – mit i stvarnost” u Muzeju za umjetnost i obrt.

Pop glazba šezdesetih, Hrvoje Horvat/MUO

Tjedan Europe u hrvatskim muzejima održat će se od 7. do 13. svibnja 2018. u sklopu Europske godine kulturne baštine. Njezine vrijednosti i te kako su svjesni nešto stariji naraštaji, kao i važnosti za društvo i gospodarstvo u cjelini. Kako bi se ta ideja približila svima, a posebice onima koji su rijetko u doticaju s kulturom, Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj organizira ovaj događaj. Posjetitelji će tako u uredovno radno vrijeme moći obići postave šest muzeja u Zagrebu.

Besplatan ulaz organiziran je prema sljedećem rasporedu:

  • Tehnički muzej Nikola Tesla, 8.-13. svibnja
  • Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, 8.-11. svibnja
  • Muzej za umjetnost i obrt, 9.-11. svibnja
  • Hrvatski muzej naivne umjetnosti, 7.-13. svibnja
  • Arheološki muzej u Zagrebu, 8.-13. svibnja
  • Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović, 7.-13. svibnja

Trst, Fićo, rifle…

Pritom, posebno je zanimljiva izložba “Šezdesete u Hrvatskoj – mit i stvarnost” u Muzeju za umjetnost i obrt koji donosi presjek ovog značajnog razdoblja naše povijesti, posebno zanimljivog starijim generacijama. Izložbu čini 18 dionica i pregršt eksponata, od dokumentarne građe pa do umjetničkih djela, predmeta iz svakodnevnice 60-ih godina, filmskih i glazbenih inserata te ostalih stvari koje zorno dočaravaju Hrvatsku toga vremena. Muzejski presjek ovog važnog desetljeća bavi se i ekonomskim prosperitetom te razvojem konzumerizma u to doba, ali i svojevrsnom političkom prekretnicom.

Ovim izložbenim projektom prisjetit ćemo se tako festivala zabavne glazbe, vinil ploča, šlagera, Fiće, Trsta, rifli, mini suknje, ali i seksualne revolucije neodvojive od tadašnjeg rock ‘n’ rolla. Za ovu izložbu zaslužan je cijeli tim stručnjaka, zbog čega će biti obogaćena i popratnim edukativnim programom.

Čuvajmo našu kulturnu baštinu

„Kulturna je baština u središtu europskog načina života. Ona nas određuje i stvara osjećaj pripadnosti. Kulturna baština ne obuhvaća samo književnost, umjetnost i predmete, nego i obrte koje učimo, priče koje pričamo, hranu koju jedemo i filmove koje gledamo. Moramo cijeniti i čuvati svoju kulturnu baštinu za buduće naraštaje. Ova godina puna proslava bit će divna prilika da potaknemo sve građane, a posebno mlade, da se upoznaju s kulturnom raznolikošću Europe te razmisle o mjestu kulturne baštine u našem životu. Ona nam omogućuje da razumijemo prošlost i da na njoj izgradimo budućnost” – rekao je povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics, prilikom proglašenja Europske godine kulturne baštine.

Organizatori ističu kako kulturna baština ima univerzalnu vrijednost za nas kao pojedince, zajednice i društva. Važno ju je očuvati i prenijeti budućim generacijama, stoga upravo zato tijekom 2018. slavimo raznoliku kulturnu baštinu – na europskoj, nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.

“Tijekom Europske godine kulturne baštine pridružili smo se Ministarstvu kulture Republike Hrvatske koje djeluje kao koordinacijsko tijelo u Hrvatskoj, koje će organizirati i podupirati mnogobrojna događanja kojima se želi prezentirati bogatstvo i raznolikost hrvatske kulturne baštine kao dijela mozaika zajedničke europske baštine” – istaknuli su.

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap