Narednih mjesec dana u MUO možete pogledati priču o stoljeću Varteksa

Jasmina Grgurić
5. rujna 2019.
Novosti
A- A+

Prava povijesna modna poslastica stiže nam iz Varteksa. Kroz 14 atraktivnih priča, stoljeće rada najpoznatije domaće tvornice tekstila predstavljeno je u Muzeju za umjetnost i obrt. Izložba osmišljena u suradnji s varaždinskim Gradskim muzejom otvorena je jučer, a pogledati se može sve do 6. listopada.

Foto: Gradski muzej Varaždin/Varteks

Priče koje kroje Varteks” naziv je izložbe otvorene jučer u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt koji će narednih mjesec dana, sve do 6. listopada, biti prava oaza modne povijesti jedne od najvećih i najznačajnijih hrvatskih tvornica tekstila.

Uloga Varteksa u posljednjih sto godina, može se bez puno pretjerivanja reći, nije bila samo modna, nego i ona društvena. Priča je to koja je išla u korak s jačanjem uloge žena, prije svega radnica. Bez njih tekstilne industrije ne bi niti bilo, a odjeća koju su same krojile i predstavljale od 30-ih godina nadalje predstavljala je simbol njihove emancipacije i borbe za temeljna ljudska prava.

Pogledajte modni autobus star skoro sto godina. Znate li čiji je?

Čitava povijest ispričana je kroz 14 zanimljivih priča, a jedna od njih posvećena je legendarnoj Žuži Jelinek i njezinim nezaboravnim kreacijama. One nas vode i do Varteksa kakvog poznajemo danas, ali i u budućnost legendarnog modnog brenda.

Osim što će imati prilike prisjetiti se retro modela kakve su nosili naši roditelji, djedovi, bake pa i mi sami, posjetitelji će se upoznati s proizvodnim procesima kroz povijest. Predstavljena je i proizvodnja uniformi za vojne i civilne potrebe, a tu je i priča o najstarijem Varteksovu sakou.

“Ovom izložbom dajemo veliko priznanje kući Varteks koja je od 1918. do kraja 1946. djelovala pod imenom Tekstilna industrija d.d. Varaždin (Tivar), a od prosinca 1946. pod imenom Varteks. Danas, sto godina kasnije, Varteks se vraća u punom sjaju kao vertikalno integrirana modna kuća” –  kazao je predsjednik Uprave Varteksa, Nenad Bakić.

Inače, stoljeće Varteksa predstavljeno je ranije ove godine u Gradskom muzeju Varaždin, a sada je izložba dobila novo, redizajnirano ruho.

Narednih mjesec dana u MUO možete pogledati priču o stoljeću Varteksa
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap