Tijesna utrka za Pantovčak: Kitarović, Škoro i Milanović gotovo izjednačeni!

Jasmina Grgurić Zanze
9. prosinca 2019.
Novosti
A- A+

Najnovije istraživanje rejtinga predsjedničkih kandidata donosi svojevrsni obrat u odnosu na dosad provedene ankete. Nakon što je poznato svih 11 pretendenata na Pantovčak, ako je suditi prema rezultatima, čeka nas vrlo neizvjesna završnica. Kao tri glavna kandidata za drugi krug nametnuli su se Kolinda Grabar Kitarović, Miroslav Škoro i Zoran Milanović.

Anketa IPSOS-a pokazuje gotovo izjednačene rezultate za troje vodećih kandidata Snimak zaslona/Youtube

Prema istraživanju koje je na uzorku od 1.000 građana putem telefonske ankete za Novu TV provela agencija IPSOS između 4. i 6. prosinca, Kolinda Grabar Kitarović dobila bi 27,4 posto glasova, Zoran Milanović 24 posto, a Miroslav Škoro 23 posto glasova.

Kako se statistička pogreška kreće oko tri posto, zanimljivo je da se tri glavna konkurenta za Pantovčak zapravo nalaze u gotovo izjednačenim pozicijama pa se tako do održavanja predsjedničkih izbora 22. prosinca situacija u manje od dva tjedna može i preokrenuti.

Škoro u drugom krugu jači od oba protukandidata

Mislav Kolakušić ima 8,2 posto glasova. Slijede Ivan Pernar sa 2,9 posto, Dejan Kovač sa 2,6 posto, a Dalija Orešković ima 1,3 posto glasova, dok je Dario Juričan na 1,2 posto. Ostali predsjednički kandidati, Nedjeljko Babić, Anto Đapić i Katarina Peović su ispod jedan posto biračke potpore.

Među biračima koji su se izjasnili da će sigurno izaći na izbore još uvijek ima 8 posto neodlučnih. S obzirom na odnose među prva tri kandidata, predstoji nam bitka za svaki glas, piše Dnevnik Nove TV.

[KOMENTAR] Kako glasati na predsjedničkim izborima kada znate da NITKO neće povećati mirovine?

Vodeću poziciju i dalje tako zauzima aktualna predsjednica, koja najbolje šanse ima i u drugom izbornom krugu do kojeg će sasvim sigurno doći. Prema najnovijoj anketi, birači joj poklanjaju 44,2 posto glasova, a Zoranu Milanoviću 39,2 posto. Kada bi se ovo dvoje kandidata našlo u drugom  krugu, Kitarović bi većinom podržali i Škorini birači, dok bi više od 50 posto Kolakušićevih podržalo Milanovića.

Kada bi se u drugom krugu našla sa Škorom, aktualna predsjednica bi – izgubila. Miroslav Škoro dobio bi 45,2 posto, a Kolinda Grabar Kitarović 34,4 posto glasova. Naime, Škoru bi većinom podržali Kolakušićevi, Milanovićevi i Pernarovi birači.

Škoro bi pobijedio i Zorana Milanovića u drugom krugu, pri čemu bi omjer glasova bio 47,1 posto naspram 36,9 posto. U ovoj kombinaciji Škoro bi dobio glasove većine Kolindinih birača, a blago mu naginju i oni Kolakušićevi, dok su glasovi ostalih kandidata uglavnom podijeljeni.

Odlučit će birači stariji od 60 godina

Zanimljivo je vidjeti i profil birača. Oni su kod odabira Kolinde Grabar Kitarović i Zorana Milanovića uglavnom stariji od 60 godina. Aktualnu predsjednicu podržavaju niže obrazovane osobe te stanovnici Dalmacije, dok bivšeg premijera gotive žene i građani Zagreba.

Škoru pak podržavaju mlađi birači u dobi od 30 do 44 godine, srednjoškolskog obrazovanja i mahom Slavonci.

Motivaciju za izlazak na izbore i dalje najviše pokazuju oni koji glasuju za dvije vodeće stranke, odnosno njihove kandidate. Najveći je interes za glasovanjem također među visokoobrazovanim osobama, ali i onim starijima, iznad 60 godina. Veću želju za izlaskom na birališta imaju ispitanici u Istri i Primorju, Zagrebu te na sjeveru Hrvatske.

Tijesna utrka za Pantovčak: Kitarović, Škoro i Milanović gotovo izjednačeni!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap