Predsjednica gubi potporu: Pogledajte kako kotiraju kandidati za Pantovčak

Jasmina Grgurić
6. kolovoza 2019.
Novosti
A- A+

Istraživanje Promocije plus za RTL donosi najnovije preferencije birača za predsjedničke izbore. Potpora aktualnoj Kolindi Grabar Kitarović je u padu, dok ona raste Zoranu Milanoviću i Miroslavu Škori. Da su izbori danas, predsjednica bi ipak pobijedila, dok ostali kandidati, izuzev dva glavna rivala u utrci za Pantovčak, trenutno baš i ne stoje najbolje.

Snimak zaslona/Youtube

Kolindu Grabar Kitarović zaokružilo bi najviše birača, 29,3 posto. Potpora aktualnoj predsjednici u srpnju je iznosila 30 posto, no pada već treći mjesec zaredom. Tako je od lipnja do kolovoza izgubila pet postotnih poena, piše RTL.

Zorana Milanovića izabralo bi 24,8 posto ispitanika, što je oko dva posto više nego u srpnju te pet posto više nego u lipnju. Raste i biračka podrška Miroslavu Škori koji je sada na 18,5 posto potpore, odnosno jedan posto više nego u prethodnom mjesecu.

Za europarlamentarca Mislava Kolakušića je 12 posto birača, pri čemu mu je rejting pao za dva posto. Ivan Pernar porastao je na tri posto, dok bi se za Daliju Orešković odlučilo samo 1,4 posto, prema istraživanju Promocije plus za RTL.

Ispod jedan posto podrške su Katarina Peović iz Radničke fronte, bivši Mostovac Vlaho Orepić te nezavisni Tomislav Panenić. Ostali uživaju samo 1,4 posto podrške, dok je neodlučnih birača čak 7,6 posto.

Kada bi se u drugom krugu našli Grabar Kitarović i Milanović, on bi izgubio san 42,4 posto glasova, pri čemu je neodlučnih u ovom srazu 4,5 posto. Aktualnu predsjednicu u ovom slučaju bira 53,1 posto. Zanimljivo je da bi sa Škorom dobila još manju potporu birača, 50 u odnosu na 44,9 posto pri čemu je 5,1 posto neodlučnih. Kada bi se pak u drugom krugu našli Milanović i Škoro, bila bi to skoro mrtva trka, jer Škoro pobjeđuje sa 47,9 posto u odnosu na Milanovićevih 46,5 posto. Neodlučnih je pritom 5,6 posto.

Istraživanje je provedeno telefonski od 31. srpnja do 3. kolovoza 2019. na uzorku od 1.300 ispitanika.

Predsjednica gubi potporu: Pogledajte kako kotiraju kandidati za Pantovčak
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap