Testirat će svih 130.000 osoba koje žive i rade u domovima za starije

Jasmina Grgurić
17. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Europske zemlje muku muče s probojem virusa u domove za starije i nemoćne osobe, za koje se smatra da odnose polovinu ukupnih žrtava koronavirusa. Riječ je o starijim ljudima s nizom bolesti za koje je virus u velikom broju slučajeva koban. No, neke države dosjetile su se kako pokušati spriječiti daljnje širenje zaraze te na taj način spasiti koji ljudski život.

maska

Foto: Pixabay

Hrvatska ima više od 120 zaraženih korisnika i djelatnika u osam domova za starije i nemoćne osobe, od kojih je većina na jugu zemlje. Takva situacija je nepovoljna, jer je riječ o starijim i bolesnim osobama kao vrlo rizičnim skupinama, pri čemu je njih šestero u prvim danima od otkrivanja zaraze izgubilo život.

U većim europskim zemljama situacija je znatno lošija pa se tako Austrija dosjetila kako stati na kraj virusu. Naime, svih 130.000 osoba koje rade i žive u austrijskim domovima za starije bit će testirano na koronavirus kako bi se u tim potencijalnim žarištima obuzdalo širenje bolesti.

“Na tom su području najveće opasnosti i zato će testovi biti provedeni u svih 918 domova” – najavio je ministar zdravstva Rudolf Anschober, piše Inex.

Usto se istražuje i slučaj ubojstva iz nehaja u Štajerskoj nakon što je list Kronen Zeitung objavio da je zaraženo 39 djelatnika i štićenika ustanove sa 160 kreveta te da je umrlo šestero ljudi.

Također, austrijske zdravstvene vlasti planiraju proširiti testiranje i na djelatnike u maloprodaji.

Inače, u Austriji je više od 14.400 pacijenata, od kojih se više od 8.000 oporavilo, a 356 ljudi je umrlo.

Testirat će svih 130.000 osoba koje žive i rade u domovima za starije
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap