Teror nad umirovljenicima u Zagorju, zabranjena im putovanja i okupljanja!

Jasmina Grgurić
4. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je jučer nužne epidemiološke mjere za još jednu županiju, Krapinsko-zagorsku. Za razliku od ostale tri županije kojima su posebne mjere određene dan ranije, u Zagorju se sva ograničenja tiču – umirovljenika! Na snazi će biti 15 dana, a s primjenom počinju u ponedjeljak.

Foto: Pixabay

Od ponedjeljka stanovnike Zagorja čekaju strože epidemiološke mjere nego u ostatku zemlje. No, za razliku od ostale tri županije u kojima također nova 15-dnevna pravila s primjenom počinju u ponedjeljak, u Krapinsko-zagorskoj županiji žrtve su prvenstveno – umirovljenici i starije osobe.

Tako su propisane tri mjere. Prva korisnicima zabranjuje izlazak iz domova za starije i nemoćne osobe, ali i djeci i osobama s invaliditetom iz ustanova socijalne skrbi. Zašto je takva odluka sporna? Osim što zadire u slobode kretanja, aktualnom HZJZ-ovom Uputom za sprječavanje i suzbijanje epidemijeCOVID-19 za pružatelje socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi vrijede sasvim suprotna pravila. Naime, od 30. srpnja dopuštene su posjete, ali i izlasci korisnika čak i u slučaju obiteljskih izleta, ljetovanja, a kamo li ne potrebe šetnje na svežem zraku.

Županijski timovi kreću u pojačane kontrole svih domova u Hrvatskoj!

Druga preporuka ima više smisla i tiče se zaposlenika kojima se savjetuje da ne odlaze na stručne skupove i ostale organizirane edukacije i usavršavanja.

Osim zabrane izlazaka iz domova, najviše čudi treća preporuka Stožera civilne zaštite. Naime, izdana je preporuka svim umirovljenicima Krapinsko-zagorske županije da ne odlaze na organizirana putovanja te da ne sudjeluju na organiziranim okupljanjima većeg broja osoba, iako nisu definirali koliki je taj broj.

Podsjetimo, Stožer civilne zaštit prekjučer je izdao i mjere za još tri županije. Najbolje je prošla Koprivničko-križevačka. Na svadbama ne smije biti više od stotinu ljudi, a u zatvorenim prostorima građani trebaju nositi maske. No, u Sisačko-moslavačkoj stvari su već malo kompliciranije. Sve smije raditi, ali se u svim zatvorenim prostorima okupljanja moraju organizirati tako da jedna osoba bude na četiri kvadratna metra površine. Najčudnija mjera propisana je u Požeško-slavonskoj županiji u kojoj građani u kafićima i restoranima moraju nositi maske dok ne konzumiraju hranu i piće.

Teror nad umirovljenicima u Zagorju, zabranjena im putovanja i okupljanja!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap