Županijski timovi kreću u pojačane kontrole svih domova u Hrvatskoj!

Jasmina Grgurić
4. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Nacionalni Stožer civilne zaštite donio je odluku o formiranju županijskih timova koji će od ponedjeljka svakodnevno morati obliaziti domove za starije i nemoćne osobe na svom području te na dnevnoj bazi slati izvješća pridržavaju li se ustanove socijalne skrbi svih odlukom propisanih epidemioloških mjera za suzbijanje epidemije, kako bi se zaštitila najranjivija skupina građana.

Foto: Rawpixsel

Od ponedjeljka s radom počinju mobilni timovi koje su prema odluci nacionalnog Stožera civilne zaštite dužni organizirati svi županijski stožeri. Svaki tim čine županijski pročelnik za zdravstvo, socijalni radnik, sanitarni inspektor i službenik Ravnateljstva civilne zaštite.

Također, svaka županija može imati jedan, ali i više timova koji će svakodnevno obilaziti domove za starije i nemoćne osobe na svom području, kako bi se uvjerili u poštivanje svih epidemioloških mjera s ciljem suzbijanja epidemije u svrhu zaštite starijih osoba.

Rad timova koordinirat će Zavod za javno zdravstvo, a osim državih i županijskih, kontrole će biti svakodnevne i u obiteljskim, privatnim i ostalim ustanovama socijalne skrbi ovoga tipa.

U slučaju uočenih propusta i nedostataka, tmovi su ih dužni zabilježiti i tražiti njihovo žurno uklanjanje. Županijski stožeri dužni su svaki dan putem centara 112 izvještavati nacionalni Stožer civilne zaštite o izvršenim kontrolama.

A ono što će se kontrolirati jest Uputa za sprječavanje i suzbijanje epidemijeCOVID-19 za pružatelje socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi.

Izmjene i dopune ove važne upute za zaštitu starijih osoba kao najranjivije skupine građana posljednji su put objavljene 30. srpnja i za očekivati je da će daljnih izmjena biti i dalje, ovisno o epidemiološkoj situaciji. Uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo definirani su načini posjeta korisnicima, njihov izlazak iz domova, ali i način prijema novih korisnika.

Upute HZJZ-a i odluku Stožera o radu timova možete pogledati u nastavku.