Talijani imaju riječ za umirovljenike koji nadgledaju građevinske radove

Matej Markovinović
1. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

Naziv umarell označava muškarce starije dobi, pretežito umirovljenike, koji svoje dragocjeno vrijeme krate nadgledanjem radnika i građevinskih radova. Inače, riječ ‘umarell’ dolazi iz bolonjskog dijalekta te znači ‘mali čovjek’, a u Italiji je često korištena.

Foto: Unsplash

Prolazeći pored gradilišta, radnici nerijetko imaju publika. Tu publiku najčešće čine ni više ni manje umirovljenici, koji s rukama iza leđa pažljivo promatraju što se radi, a tu i tamo dobace preko ograde koji savjet. Za njih, štoviše, postoji i naziv koji potječe iz bolonjskog dijalekta – umarell.

Naziv umarell znači “mali čovjek”, a označava muškarce starije dobi, uglavnom umirovljenike, koji svoje dragocjeno vrijeme krate nadgledanjem građevinskih radova. Od 2020. godine službeno je uvedena u talijanski rječnik Zingarelli, a termin je izvorno popularizirao tamošnji književnik, Danilo Masotti.

Zanimljivo je to što umarelli nisu samo “sprdnja” Talijana. Naime, kako prenosi naš sestrinski portal bauštela.hr grad Riccona dodijelio je 11.000 eura plaću umirovljenicima koji su bili zaduženi za nadgledanje gradilišta i brojanje kamiona koji su prevozili materijale, a sve u svrhu sprječavanja malverzacija i krađe.

Umarelli. Foto: Wittylama, Wikimedia commons

Osim toga, grad San Lazzaro di Savena dao je jednom umirovljeniku titulu ‘umarell godine’, za njegov doprinos nadgledanju građevinskih radova, a uz to, napravljena je i mobilna aplikacija koja omogućuje građanima da lakši pronalazak svih otvorenih gradilišta u okolici.

Ipak, ne smije se zaboraviti i službena definicija koju umarellija koju je objavio već spomenuti talijanski književnik Masotti.

“Umarelli su ljudi, umirovljenici ili drugi stariji ljudi, koji imaju vrlo malo posla cijeli dan i opravdavaju svoje postojanje miješanjem – ili pomaganjem – u postojanje drugih, i na taj način, možda, čineći da se osjećaju korisnima. Umarelli su posvuda, samo ih morate primijetiti. Možete ih naći na raskrižju gdje se upravo dogodila nesreća, ili u prepunom autobusu kako se svađaju s nekim tko ih je jedva gurnuo, ili u redu u pošti, banci, zemljišnoknjižnom uredu… Pazite, jer svatko od nas nosi malo duha umarella u nama, samo toga morate biti svjesni”, napisao je Masotti.

Copy link
Powered by Social Snap