[Svi oblici nasilja] Danas obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijima

Jelena Ratko
15. lipnja 2018.
Novosti
A- A+

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama obilježava se svake godine 15. lipnja. Kako bismo ukazali na ovaj rastući problem u hrvatskom društvu, razgovarali smo o nasilju s pučkom pravobraniteljicom Lorom Vidović i pravnikom Ivanom Hranjem iz Udruge Mobbing.

Foto: pixabay.com

Kao i u većini europskih država, društvo u Hrvatskoj suočeno je s naglim starenjem. U Izvješću pučke pravobraniteljice za 2017., nasilje nad starijim osobama i diskriminacija temeljem dobi navedeni su među najvećim problemima s kojima je društvo suočeno.

Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama. To je dan kada se trebamo podsjetiti da nasilje nije prihvatljivo i da je moguće stati mu na kraj.

Treba razgovarati

“Podizanje svijesti o nasilju nad starijima je jedan od važnih načina borbe protiv njega, iz više razloga”, istaknula je pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Istaknula je kako je važno podsjetiti starije osobe kome se sve mogu obratiti u slučaju da su izloženi nasilju – policajcima, socijalnim radnicima, liječnicima, osobi iz svoje najbliže okoline u koju imaju povjerenja.

Također, naglasila je kako je važno da se o nasilju javno razgovara i zato što žrtve mogu vidjeti da nisu jedine, ali je važno i zato jer se na ovaj način može ukazati na sustavne probleme koji slabe zaštitu od nasilja, na potrebnu njihovog rješavanja. Primjerice, ne postoje sveobuhvatni podaci o nasilju nad starijima u Hrvatskoj, koji su iznimno važni za rad na prevenciji, a to bi se trebalo uskoro promijeniti, jer je istraživanje predviđeno Strategijom socijalne skrbi za starije osobe 2017.-2020.

Ono na što pravobraniteljica upozorava u posljednjih nekoliko Izvješća, a usko je vezano uz ovaj rastući problem, jest kako osobe koje skrbe o starijim članovima svoje obitelji ne dobivaju potrebnu im podršku.

“Naime, vi ne možete uzeti bolovanje kako biste skrbili za starijeg člana obitelji, ne možete iz tog razloga ni uzeti neplaćeni dopust ili raditi na pola radnog vremena, već ovisite isključivo o dobroj volji vašeg poslodavca”, podsjetila je Vidović.

Unuke pretukle baku: "Crkni već jednom, babo smrdljiva"

Međutim, i u ovom dijelu Strategija predviđa novost, a to je najava uvođenja statusa njegovatelja za osobe koje brinu za starije članove obitelji. U dokumentu se ne navode rokovi, pa nam ostaje vidjeti kada će ovaj status zaživjeti.

“Sigurna sam da bi mnogima uistinu olakšao pomirenje privatnog i profesionalnog života, ali i povećao kvalitetu brige članova obitelji za svoje starije, pa se nadam da će uskoro biti moguće i ostvariti ga”, rekla je Vidović, svjesna činjenice da bi i ovaj korak utjecao na smanjenje izloženosti starijih osoba nasilju u svim njegovim oblicima.

Nasilje je…

Kada govorimo o nasilju nad starijim osobama, istaknuo je pravnik Ivan Hranj iz Udruge Mobbing, nije nužno riječ samo o fizičkom i psihičkom zlostavljanju, već i o slučajevima osiromašivanja, gladi, ponižavanja, maltretiranja, bespomoćnosti i slično.

“U posljednjih godinu dana imamo udvostručeno ili utrostručeno javljanje starijih osoba (umirovljenika, starijih osoba bez zaposlenja i slično) koje nam se obraćaju radi pružanja savjeta i pravne pomoći zbog ovrha, socijalnih pomoći, gubitka stanova, kuća, uglavnom s pitanjima i problemima koji su posljedica drastičnog osiromašivanja”, istaknuo je.

Izuzetno su česti slučajevi da im se stariji ljudi obraćaju za izračunavanje mirovina “jer ne mogu vjerovati da za 35 godina radnog staža imaju starosnu mirovinu 1.490,00 kuna (žene) ili da za 39 godina radnog staža i 65 godina života (muškarci) imaju mirovinu od 1.890,00 kuna”, objasnio je Hranj.

Oni protiv kojih se vode ovršni postupci, rekao je, dolaze s pitanjima za koji iznos mi mogu prodati stan, je li moguće da je dug od 200 kuna narastao na 12 tisuća kuna u dvije godine.

“Starije osobe imaju velikih problema s agencijama koje otkupljuju dugove pa onda maltretiraju osobe pozivanjima, opominjanjima i slično. Skoro svakodnevno imamo takve upite: što učiniti?”, rekao je.

Nasilje je, zato, sve ono što je od strane zlostavljane osobe, doživljeno kao takvo. U proteklih godinu dana, kažu iz Udruge Mobbing, imali su zanemarivi broj slučajeva prijevara, potkradanja i nasilja nad starijima, ali su oni suočeni s drugim problemima koji se lako mogu uvrstiti pod pojam zlostavljanja. To su: šikaniranja, maltretiranja, uznemiravanja, diskriminiranja, ponižavanja.

"Ako je umirovljenik samac, on je socijalan slučaj" - društvo stari, a ne zna kako se nositi s time

 

“Ako pođemo od te definicije zlostavljanja, u Hrvatskoj su starije osobe zlostavljane najprije od samog sustava koji im ne omogućava kakav takav život budući hrvatske radničke mirovine u punom iznosu nisu dovoljne da bi starija osoba preživjela”, naglasio je Hranj.

 

 

 

On se slaže da su starije osobe su u Hrvatskoj izvrgnute zlostavljanju, no tvrdi kako ono je posljedica osiromašivanja tih osoba.

“Država skoro pa ništa ne čini da kroz socijalne pomoći, kroz besplatne pravne pomoći, kroz javne kuhinje, socijalne trgovine i slično, omogući starijim osobama kakvo takvo preživljavanje”, tvrdi.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap