Advent u Zagrebu: Vraćaju se kućice na Zrinjevac i Tomislavac, a ima i još jedna novost

Ana Kanazir
6. listopada 2022.
Novosti
A- A+

Ove godine se Advent širi i u određene gradske četvrti, a vraćaju se i kućice na Zrinjevac i Tomislavac. Ipak, pojavio se problem s natječajima. Interes ugostitelja i obrtnika je nešto manji pa se nadmetanjem zaokupilo samo 25 lokacija, od ponuđenih 32, a za ostalih sedam slijedi novo nadmetanje. Glavni problem su iznosi koji se moraju izdvojiti za natječaje, kao i troškovi koje imaju.

advent u zagrebu

advent u Zagrebu | foto: Facebook Advent u Zagrebu

Ulazak u nadmetanje iznosi najmanje tri tisuće kune, dok skaču i do 20.000 kuna. U prvom krugu je nekima poništena prijava jer nisu bili ispunjeni svi uvjeti natječaja. Uskoro će se održati drugi krug, a ugostitelji nisu zadovoljni razvojem situacije.

Tečaj €/kn: 7,53450
Od mirovine vam ne ostane za adventske poslastice? Pripremite ih sami kod kuće!

Ima i dobrih vijesti

Za ostalih sedam lokacija tek slijedi nadmetanje, a gradonačelnik je objasnio u čemu je bio glavni problem.

– Budući da ponude koje su došle za te lokacije nisu odgovarale. Ni jedna nije odgovarala formalnim uvjetima natječaja kad govorimo o prigodnoj prodaji i ugostiteljstvu u takozvanom biding modelu aukcija, rekao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević za HRT.

Osim novca za nadmetanje, ugostiteljima i obrtnicima je potreban i određeni iznos za samu proizvodnju. Jednako tako, problem im stvara i cjelokupna ekonomska situacija s poskupljenjem energenata, kao i radna snaga koju je teško pronaći te im izlaganje na Adventu i nije toliko isplativo.

– Izvjesno je da ova jesen i zima nose određenu dozu straha za ugostitelje zbog cjelokupne ekonomske situacije i energetske krize u kojoj se trenutno nalazimo i potencijalnom nedostatku radne snage, rekao je Ivan Tadić, tajnik Udruženja ugostitelja Zagreb.

S druge strane, dobra je vijest da će ove godine kućice biti i na Tomislavcu i Zrinjevcu, dok će građani moći uživati u lampicama i bogatoj ponudi i u nekim kvartovima izvan središta grada. U nadmetanjima za te lokacije je također interes nešto manji, od deset lokacija, za njih pet se natječaj ponavlja. Zasada je poznata jedino lokacija kvart Špansko, za koji velike planove ima Danijel Perić iz udruge Rekreativan kvart Špaolin.

Advent u Zagrebu: Vraćaju se kućice na Zrinjevac i Tomislavac, a ima i još jedna novost
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap