Susjedi umirovljenicima s mirovinama ispod 1.000 eura daju 150 eura dodatka

Josip Mihaljević
31. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Slovenija će ublažavanje rasta cijena energenata pokušati riješiti s nižim trošarinama na energente, ali PDV neće mijenjati. Osim toga, dijele i jednokratnu pomoć u iznosu od 150 eura na koju se mogu prijaviti svi umirovljenici s mirovinama ispod 1.000 eura.

euro

Foto: Unsplash

U Hrvatskoj je najavljena šira uporaba vaučera za ugroženog kupca energenata i vjerojatno će se intervenirati u PDV energetskih troškova, ali detalji još uvijek nisu poznati. S druge strane, susjedna Slovenija u subotu je prihvatila više mjera za ublažavanje porasta cijene energenata, a među njima je i jednokratni dodatak od 150 eura za ranjive društvene skupine, piše Večernji list.

andrej plenković
Plenkovićeva ideja za spas od velikih režija: Vaučeri za siromašne?

Njega će primati građani koji i inače primaju socijalne potpore, a njih je oko 67 tisuća ljudi u Sloveniji, poručio je premijer Janez Janša. Dodatno, pravo na dodatak imaju i invalidi, velike obitelji i umirovljenici čija mirovina ne prelazi iznos od 1.000 eura. Samo za naknade Slovenija će potrošiti više od 100 milijuna eura, nešto više nego što je Hrvatska potrošila na isplatu covid dodatka.

Također, Janša je najavio kako će se smanjiti trošarine na energente, ali PDV neće mijenjati. Imaju i poseban paket za gospodarstvo i poljoprivredu od 70 milijuna eura kako bi pomogli tvrtkama koje je energetska kriza najteže pogodila.

Susjedi umirovljenicima s mirovinama ispod 1.000 eura daju 150 eura dodatka
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap