SUH: Nije točno da hrvatski umirovljenik dobije 129, nego ni 50 posto zarađenih plaća

Jasmina Grgurić Zanze
15. svibnja 2018.
Novosti
A- A+

Muškarac s prosječnom hrvatskom plaćom (6.000 kuna) u 40 godina staža uplati oko 740.000 kuna mirovinskog doprinosa, a nakon što po sadašnjim pravilima ode sa 65 godina u mirovinu te doživi prosječnih 74,4 godine života s mirovinom od 50 posto plaće (3.000 kuna), ukupno dobije oko 340.000 kuna. Dakle manje od 50 posto uplaćenih sredstava, kaže Jasna A. Petrović

Umirovljenik dobije manje od 50 posto zarađenog novca Ilustracija: Pixabay

Na facebook stranici “Pokret protiv siromaštva starijih osoba” predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna A. Petrović objavila je tekst “Potemkinova sela na Pavićev način”. U njemu raskrinkava statistiku Svjetskog ekonomskog foruma koja tvrdi kako Hrvatska ima najdarežljiviji mirovinski sustav na svijetu. Naime, prema tim podacima, hrvatski umirovljenik u prosjeku dobije čak 129 posto zarađenog novca. Ministar Marko Pavić često se poziva na te brojke. No, kada se realna računica stavi na papir, stvari izgledaju ipak malo drugačije.

Uvodu riječ predsjednice SUH-a prenosimo u cijelosti:

“Sigurno znate što su Potemkinova sela? To je metafora nazvana po ruskom vojskovođi i knezu Grigoriju Potemkinu, koji je kao namjesnik novoosvojenih krajeva (Krim i priobalje Crnog mora) po opustjelim stepama južne Rusije dao sagraditi, pored puta kojim se trebala kretati carica Katarina II. sa svojom pratnjom, lažna sela (kulise), s lažnim seljacima (manekenima), lažnim pastirima i lažnim stadima (koja su premještana po potrebi). Time je obmanuo caricu Katarinu II., koju je oduševila lažna slika brze i uspješne obnove kojom je rukovodio Potemkin.

Naš Potemkin mirovinske reforme Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava, ima obje stvari potrebne da bi se uspjelo u životu: neznanje i samopouzdanje. Prepun vitalnosti ophodi sve moguće skupove i novinare, te naglašava kako Hrvatska ima najdarežljiviji mirovinski sustav – na svijetu.”

Naš je sustav upravo suprotno – najškrtiji

Šokantna analiza: Hrvatski umirovljenik u prosjeku dobije čak 129 posto zarađenog

“Ministar koji je po struci meteorolog i oceanograf, saznao je kako je WTF (Svjetski trgovinski forum) objavio popis zemalja u kojima umirovljenici dobivaju više od sto posto radničke plaće. A na čelu popisa su Hrvatska i Nizozemska. I umjesto da ministar nazove kojeg uglednog stručnjaka iz redova HZMO-a, što smo mi učinili; ili dva-tri ugledna znanstvenika za mirovinski i socijalni sustav, poput dr. Vladimira Puljiza ili dr. Antu Škembera, koje smo također kontaktirali, odmah bi saznao kako je došlo do ozbiljne zabune, te da je hrvatski mirovinski upravo suprotno – najškrtiji na svijetu, zajedno s britanskim.

Je li moguće da nije došlo do zabune, nego da pohlepni hrvatski umirovljenici gule državu sa čak 29 posto većom mirovinom od (svoje) plaće? Nije moguće. To i najveći laik zna izračunati na prste. O tome najbolje svjedoči omjer uplata u mirovinski fond i isplata mirovina na primjeru umirovljenika s 40 godina mirovinskog staža. Naime, muškarac s prosječnom hrvatskom plaćom (6.000 kuna) u 40 godina staža uplati oko 740.000 kuna mirovinskog doprinosa, a nakon što po sadašnjim pravilima ode sa 65 godina u mirovinu te doživi prosječnih 74,4 godine života s mirovinom od 50 posto plaće (3.000 kuna), ukupno dobije oko 340.000 kuna. Dakle manje od 50 posto uplaćenih sredstava. Matematika kaže kako je udjel prosječne neto mirovine u prosječnoj neto plaći 38 posto, a bruto mirovine u bruto plaći 29 posto. Poznate su to brojke, jednako kao i one da je 52,5 posto mirovina ispod hrvatske linije siromaštva, a da je svaka treća osoba starija od 65 godina u zoni rizika od siromaštva.”

Povećanje davanja za drugi stup

Ministar Pavić: Mirovine će rasti više od dva posto, iduće povećanje od 1. rujna

“Ministar Potemkin Pavić to nije provjerio, pa je povjerovao u WTF, jer on i inače vjeruje u financijsku industriju, a oni ne mogu pogriješiti, zar ne?! Poslagao je tako uz pustopoljinu bijede i siromaštva gomilu manekena s golf palicama i američkim osmjehom i pokušava nas uvjeriti kako nam je sustav najdarežljiviji, pa onda i ne treba povećavati mirovine. A kod njega je sve uljepšano: u intervjuu televiziji N1 povećao je tu megadarežljivost sa 129 na (1)33 posto. Plenković I. je radosno prošetao putem, samo je pitanje, je li ga, poput Katarine II., oduševila lažna slika brze i uspješne mirovinske reforme kojom rukovodi Pavić.

Nije drukčije niti s drugim mirovinskim stupom za koji bi ministar povećao davanja sa pet na sedam ili čak 10 posto, očaran fantastičnim uspjehom fond-menadžera koji su čarobnim štapićem i visokim bonusima pretvorili 70 milijardi kuna u 93 milijarde. I nije upitao desetak uglednih znanstvenika nije li prava istina da su, ako se uračunaju prijelazni troškovi drugog stupa, proizveden zapravo gubitak od 9,3 milijarde kuna na štetu javnih financija. I tako se kulise Potemkinovih sela dalje slažu uz cestu, a Plenković prolazi, prolazi – piše Jasna A. Petrović”

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap