Sud oslobodio grobare koji su s mrtvih krali nakit, satove, zube…

Jasmina Grgurić Zanze
11. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Završeno je suđenje trinaestorici grobara i nosača zbog krađe zlatnih zuba, nakita i satova iz grobova i s tijela pokojnika na osječkim grobljima. Pronađene vrijednosti ukradene od mrtvih prodane su na javnoj dražbi. Sud ih je u konačnici oslobodio jer su – neškolovani.

Ilustracija: Rawpixel

Općinski sud u Osijeku je nakon trećeg suđenja izrekao nepravomoćnu presudu grobarima i nosačima tvrtke Ukop iz Osijeka koji su optuženi da su tijekom 20 godina, od 1993. do 2013., s mrtvih tijela iz grobnica krali nakit, satove, zlatne zube te ostalo, piše Index.

[VIDEO] Ovo bi moglo biti revolucionarno: Umjesto groblja, jedna tvrtka od naših preminulih želi napraviti šumu!

Optužena su trinaestorica, dio ih je sada oslobođen, a nekima je nastupila zastara.

Sudac Ivan Sajter presudu je objasnio na način da su ova nedjela počinili iz neznanja.

“Za vrijednosti za koje se zna odakle su uzete, vlasnici su pokojnikovi nasljednici. S obzirom na to da su se suci dvoumili oko toga, i to je pravno pitanje, nema razumnog razloga da bi to trebali znati vi koji ste relativno neškolovani i nemate pravna znanja. Zakon o vlasništvu je veliki zakon. Stvar je u tome da se djelo može počiniti samo s namjerom, zato ste svi bili oslobođeni”, rekao je sudac.

Prva je presuda bila 2017. i osuđeni su na ukupno 19 godina zatvora. Nakon žalbi je suđenje vraćeno na početak i oslobođeni su krivnje. Prošle godine Županijski je sud opet vratio predmet na suđenje, piše Index.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap