[VIDEO] Ovo bi moglo biti revolucionarno: Umjesto groblja, jedna tvrtka od naših preminulih želi napraviti šumu!

Josip Mihaljević
28. srpnja 2018.
Novosti
A- A+

Moderne prakse pokopa su noćna mora za naš okoliš. Toksične kemikalije od procesa balzamiranja lijesa prodiru u zrak i u tlo. Sami lijesovi troše tone i tone materijala svake godine. A groblja zauzimaju velike površine zemlje koja zahtjevaju održavanje i njegu. Ni drugi najpopularniji način sahrane, kremacija, nije puno bolja. I ona pušta otrovne kemikalije u atmosferu tijekom samog procesa kremacije. Koji je, onda, prema ekološkim kriterijima, najbolji način sahrane?

“Kukuljica” od biorazgradivog materijala dat će drvetu iznad njega hrane za nekoliko desetljeća | Youtube screenshot

“Zbogom mrtvačkim lijesovima! Dobrodošle organske pogrebne kukuljice  koje će vaše najdraže pretvoriti u drveća!”, započinje do sada nezamisliva najava koja bi mogla revolucionarizirati pogrebnu industriju.

Talijanska tvrtka Capsula Mundi  posvetila se pronalasku alternative mrtvačkim lijesovima i kremaciji, a njihova ideja ne prestaje oduševljavati.

Njihova ekološki prijateljska inicijativa ima potpuno drugačiju viziju groblja. Umjesto polja prepunih nadgrobnih spomenika, oni žele napraviti memorijalni park pun drveća, uz pomoć naših preminulih.

Ideja je u suštini dosta jednostavna, dizajnirali su bioragradivu “kukuljicu” u kojoj bi smjestili tijelo i zakopali je u zemlju, na identičan način na koji sijemo stvari. Potom bi iznad kukuljice posadili drvo, koje bi zahvaljujući kukuljici imalo osiguranu “hranu” za nekoliko desetljeća.

Ideju su u kratkom videu predstavili na Facebooku, a dosad ju je podijelilo gotovo 400.000 ljudi!

Foto: “Volim te, bako!” | FB stranica “Capsula Mundi”

 

[VIDEO] Ovo bi moglo biti revolucionarno: Umjesto groblja, jedna tvrtka od naših preminulih želi napraviti šumu!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap