SU: “Možemo u Zagrebu prava umirovljenika ni ne spominje. Hoće li rezati i njihove pomoći?”

Jasmina Grgurić Zanze
14. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Stranka umirovljenika upozorava kako “Možemo” zasad socijalnu skrb i prava umirovljenika uopće ne spominje. Očekuju i da veliki rezovi u zagrebačkoj Gradskoj upravi neće zaobići ni već stečena socijalna prava i pomoći osobama starije životne dobi. Hoće li najavljene promjene ići na njihovu štetu?

Tramvaj je besplatan za starije s do 3.200 kuna (Pixabay)

Dobar dio kolača na nedavnim lokalnim izborima velikim strankama oduzele su nove političke opcije. Unatoč tomu, one umirovljeničke nisu zadobile značajno povjerenje starije populacije. Iz Stranke umirovljenika strahuju da Možemo u Zagrebu neće baš previše računa voditi o trećoj dobi. Za vidjeti je hoće li najavljeni rezovi obuhvatiti i već stečena prava starijih, iako su u predizbornom programu veliki naglasak stavili upravo na njih.

Stranka umirovljenika pesimistična prema novoj opciji

“Nije održivo da politička opcija koja je eksplodirala u Zagrebu niti jednom riječju ne spominje socijalnu skrb i prava umirovljenika. Iako će svi njihovi članovi i simpatizeri jednoga dana postati umirovljenici, a tada će biti kasno će za promjene u stavovima i razmišljanjima. Stoga je za očekivati da veliki rezovi koji se očekuju u gradskoj upravi hrvatske metropole neće mimoići stečena socijalna prava i pomoć osobama starije životne dobi…” – navode iz Stranke umirovljenika Lazara Grujića.

Nije im, ističu, logično, da SDP formira većinu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i time blagoslovi ovakav politički smjer.

“Ne možemo oteti dojmu kako u gradu Zagrebu slijede velike promjene, ali na žalost na najveću štetu osoba starije životne dobi. Nadamo se da ipak nije bio veliki broj onih koji su i glasali za takve odluke jer već sada mogu zbog toga samo žaliti. Ipak, ne trebaju gubiti nadu jer se pripremaju veliki događaji na umirovljeničkoj političkoj sceni čime će imati jasniju sliku i predodžbu prilikom davanja svog glasa. Stranka umirovljenika kao jedan od predvodnika ove inicijative može svim umirovljenicima poručiti kako će i nadalje raditi samo u njihovom interesu kao i svi ostali članovi zajedničke umirovljeničke ideje” – zaključuju iz SU-a.

Inače, zagrebački umirovljenici s mirovinom do 1.700 kuna ostvaruju pravo na redovne mjesečne novčane pomoći, kao i besplatnu vožnju ZET-om ako im prihodi ne prelaze 3.200 kuna. I to je manje više to. Baš da će Možemo tu uopće imati što rezati, teško je zamisliti.

Možemo obećalo jako puno pomoći i programa za starije

Novi gradonačelnik Tomislav Tomašević u kampanji je ukazao na činjenicu da novi dom za starije u Zagrebu nije izgrađen već 20 godina pri čemu paniraju gradnju novih domova, a obećali su i ustanovu za palijativnu skrb s minimalno sto kreveta.

možemo
Tomašević: Starijima želimo osigurati sigurnu i aktivnu starost i da je mogu provoditi u svom kvartu

Naglasak stavljaju i na adekvatnu pomoć u kući, kako bi stariji što dulje mogli živjeti u vlastitom domu. Pritom planiraju osnovati Centar za usluge u zajednici koji će unaprijediti usluge namijenjene starijima. Možemo je obećalo i dnevne centre pri domovima, kao i poboljšanje sanitetskog prijevoza te ponovno uvođenje kućne posjete timova obiteljske medicine.

Isto tako, obećali su nastaviti ublažavati troškove života umirovljenicima kroz novčanu pomoć, besplatan javni prijevoz i podjelu toplih obroka. Unaprjeđenjem i boljim usmjeravanjem socijalnih naknada, rekli su, pomagat će onima koji su najugroženiji i uključiti one skupine koje do sada nisu ostvarivale to pravo, a de facto jesu ugrožene siromaštvom.

Tu je i psihosocijalna pomoć osobama starije životne dobi, a u planu su i ugradnja liftova te prilagodba stambenih i javnih prostora osoba starije životne dobi. Nadalje, u planiranju naselja i prometa vodit će se kriterijima lakšeg kretanja za starije, primjerice u planiranju klupa, stanica za javni prijevoz ili adekvatnijom regulacijom semafora.

Možemo po kvartovima obećava stvoriti i aktivnosti za starije kroz rekreativne, kulturne i zabavne usluge i sadržaje u blizini njihovih stanova i kuća.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap