Tomašević: Zadnjih 20 godina nije izgrađen nijedan dom za starije u Zagrebu!

Jasmina Grgurić Zanze
6. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, Tomislav Tomašević ispred platforme Možemo ukazao je na nedostatak smještajnih kapaciteta za starije osobe. Već 20 godina, ističe, u glavnom gradu nije izgrađen nijedan dom umirovljenika. Obećava stoga izgradnju nove gradske ustanove, a zalaže se i za sve veći broj dnevnih boravaka.

Foto: Možemo

Tomislav Tomašević ispred platforme Možemo kao kandidat za zagrebačkog gradonačelnika ukazao je na nedostatak smještajnih kapaciteta za starije.

“Nalazimo se ispred doma Svete Ane u Sloboštini, koji je jedini gradski dom za starije i nemoćne osobe u cijelom Novom Zagrebu. Samo u gradskoj četvrti Novi Zagreb – istok, oko 22 posto stanovnika četvrti starije je od 65 godina, što znači da oko 13.000 stanovnika ovog kvarta ima na raspolaganju samo jedan gradski dom za starije osobe. Dom ima 300 korisnika, a za smještaj u njemu čeka se i do nevjerojatnih 10 godina “ – rekao je Tomašević.

Novi domovi ne grade se već dvadeset godina, unatoč obećanjima.

Liste čekanja u domovima za starije: Evo kako se slažu i tko ima prednost!

“Treba reći da u zadnjih dvadeset godina u Zagrebu nije izgrađen niti jedan gradski dom za starije i nemoćne osobe, u pravom smislu te riječi. Jedini dodatni smještajni kapacitet na Lašćini izgrađen je po modelu javno-privatnog partnerstva. Gradi se gradski dom za starije u Markuševcu, no on još uvijek nije gotov“ – dodao je.

Možemo obećava gradnju nove ustanove za smještaj starijih, a zalaže se i za veći broj dnevnih boravaka.

„Na jugozapadnom dijelu Travnog, postoji parcela oznake društvene namjene i pobrinut ćemo se da se izgradi novi dom za starije na toj lokaciji. Osim toga, mi želimo da što više domova pruža uslugu dnevnog boravka za starije koji nisu smješteni u njih, već žive u svojim kućanstvima“ – zaključuje Tomašević.

Zalagat će se, ističu, i za povoljniji model naplate parkiranja, ali i efikasniji javni prijevoz. Pritom u Novom Zagrebu planiraju izgradnju nove trase tramvajske pruge u Sarajevskoj i Vatikanskoj ulici, ali i bolje korištenje željeznice za povezivanje Novog Zagreba sa centrom grada na način da će prioritizirati nove željezničke stanice na željezničkom koridoru sjever – jug.

Copy link
Powered by Social Snap