Studenti medicine i glume darivali korisnike jednog Doma za starije u sklopu humanitarne akcije

Luka Kalac
4. prosinca 2023.
Novosti
A- A+

Humanitarna akcija ‘U vaše živote uz kap naše dobrote’ započela je u Domu za starije Maksimir gdje su studenti Medicinskog fakulteta i Akademije dramske umjetnosti zajednički poklonili poeziju, pjesmu i veselje umirovljenicima. Ugodna atmosfera vladala je od samog početka pa su korisnici Doma u jednom trenu govorili glazbene želje koje su studenti redom ispunjavali. Iako nekima možda djeluje skromno, izgleda kako je upravo pjesme i smijeha najviše nedostajalo umirovljenicima u domu.

Predbožićna priredba u Domu za starije Maksimir

Korisnici Doma za starije | Foto: Mirovina.hr

Za korisnike Doma za starije Maksimir predbožićno vrijeme i slavlje je već počelo zahvaljujući hvalevrijednoj akciji nekolicine studenata Medicinskog fakulteta i Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Podršku su im dali mnogi poznati glumci u sklopu humanitarne akcije ‘U vaše živote kap naše dobrote’.

Božićni ukrasi na ulicama i okićeni izlozi najavili su početak prosinca, a njime i odbrojavanje dana do početka Božića i Nove godine. Tom prilikom se nekolicina studenata Medicinskog fakulteta u Zagrebu sjetila jedne od najkrhkijih društvenih skupina koji dobro znaju kako usamljenost teško pada, pogotovo u predblagdansko vrijeme.

gledanje utakmice
[VIDEO] Gledali smo utakmicu Hrvatska-Belgija u Domu za starije osobe Maksimir, evo kako nam je bilo

Sve je započelo 2022. godine

Iako je riječ o novom projektu koji je započeo 2022. godine, može se reći da je već tada bio velik odaziv jer se u kratkom vremenu prikupilo 366 poklona koji su podijeljeni u sedam zagrebačkih domova i tri doma u Slavoniji. Tada su članovi sekcije posjetili odjele, družili se s korisnicima uz kavu i slatkiše nakon čega su im podijelili poklone, a koliko je to značilo osobama starije životne dobi svjedočili su njihovi osmijesi i pokoja suza radosnica.

S obzirom na to da je više blagoslovljena osoba koja daruje, nego ona koja prima poklon, humanitarna akcija je ove godine poprimila još veće razmjere te su obuhvaćeni i socijalno ugroženi sugrađani. Ne samo da je ove godine lista domova za starije u Slavoniji duža, već su njoj dodani i neki drugi gradovi izvan nje, poput Petrinje, Gline i Siska. Ovogodišnja akcija je obuhvatila veći broj gradova, ali i korisnika, njih čak 500.

Budući da je pred nama kraj još jedne godine, studenti su ovog puta odlučili darovati ono najpotrebnije svim korisnicima domova u Zagrebu, a to su pjesma, poezija i druženje koji su izmamili osmijehe na lice ovih umirovljenika. Kolegama s Medicinskog fakulteta pridružila se i Udruga studenata Akademije dramske umjetnosti f420, a koji su osmislili zasebne programe i timove koji će razveseljavati starije u zagrebačkim domovima.

Veselje u osam domova za starije u Zagrebu

Ksaver, Medveščak, Maksimir, Park, Centar i Sv. Josip samo su neki od osam zagrebačkih domova koje će posjetiti u prijepodnevnim satima. Baš kao što je i najavljeno, humanitarna akcija otvorena je posjetom Doma za starije Maksimir gdje nakon čitanja poezije, dramskih tekstova, izvođenja sketcheva i pjevanja nije nedostajalo žamora, veselja i fotografiranja s popularnim glumicama i glumcima.

Ovu prosinačku akciju otvorila su tri člana Udruge studenata Akademije dramske umjetnosti f420, Angela Stipić, Lav Novosel i Lucija Nera Đurić čitanjem poezije. Nakon toga je Lav Novosel donio gitaru i pjesma se počela oriti Domom za starije Maksimir, a na listi pjesama pronašle su se dobro znani božićni hitovi, ali i pjesma ‘Lutka za bal’ Parnog Valjka te ‘Dobra stara vremena’ Novih Fosila. Presretni korisnici pridružili su im se i podržali ih svojim glasovima i pljeskom, a pojedini su odlučili iskoristiti ovu priliku i fotografirati s poznatim glumicama, Anom Begić Tahiri i Olgom Pakalović kojima se pridružio kolega Nikša Butijer.

Osmijeh starijima i nemoćnima u drugim domovima će pokloniti čak 18 studenata glume uz pratnju poznatih glumaca kao što su Ana Begić Tahiri, Olga Pakalović, Vedran Mlikota, Ksenija Marinković, Goran Navojec, Dražen Šivak, Nina Violić, Nikša Butijer, Hrvoje Kečkeš, Barbara Nola i brojni drugi.

Kako je bilo na prvoj predbožićnoj priredbi u Domu za starije Maksimir, možete pogledati u našoj fotogaleriji:

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap