Stručnjakinja otkrila je li bolje jutarnje ili večernje zalijevanje vrta: ‘Ne radi se o tome da svaki vrtlar ima svoj način’

Luka Kalac
26. svibnja 2024.
Novosti
A- A+

Dok uživamo u proljetnim toplim danima i cvatu biljaka, pred nama je riskantno razdoblje za mnoge vrtlare. Visoke temperature zraka ljeti isušuju zemlju, a samim time i biljke. Upravo je to jedan od razloga zbog kojeg višemjesečni trud i rad oko biljaka nekima padne u vodu. kako bi stali tome na kraju i doveli rast i razvoj svojih biljaka na optimalnu razinu, stručnjakinja za povrtlarstvo i poljoprivredu s Poljoprivredno-šumarskog instituta u Mariboru, Miša Pušenjak otkrila je da je jutarnje zalijevanje vrta uvijek bolji izbor i da to nije stvar osobnog odabira.

Zalijevanje vrta

Zalijevanje vrta | Foto: Unsplash / David Ballew

Neprestano kruže razne teorije o optimalnom dobu dana kada bismo trebali zalijevati svoje biljke u vrtu. Neovisno je li riječ o ukrasnom cvijeću ili o uzgoju voća i povrća, zalijevanje vrta je detaljno objasnila stručnjakinja za povrtlarstvo i poljoprivredu s Poljoprivredno-šumarskog instituta u Mariboru, Miša Pušenjak.

Učinkovitije je jutarnje ili večernje navodnjavanje?

Iako mnogi misle da je zalijevanje vrta stvar osobne preferencije, stvar je, prema stručnjakinji, kudikamo drugačija. Ona zato savjetuje jutarnje zalijevanje vrta i biljaka.

– Nema tu rasprave i ne radi se o tome da svaki vrtlar ima svoj način. Svakako je bolje vrt zalijevati ujutro nego navečer. Ujutro se tlo hladi, hladi se i voda (ako se drži u posudama), što znači manji šok za tlo i za biljke. Učinkovitije je jutarnje navodnjavanje jer biljka od jutra do podneva upija hranjive tvari iz tla (moramo voditi računa o suncu, a ne o vremenu pomicanja sata), a poslijepodne ih sintetizira, objasnila Miša Pušenjak, stručnjakinja za povrtlarstvo i poljoprivredu s Poljoprivredno-šumarskog instituta u Mariboru.

Nadalje, Pušenjak je dodala kako biljke nipošto ne smijemo zalijevati danju, čak i ako uvenu. Razlog se krije u tome što za vrijeme ljetnih dana, zalijevanje vrta hladnom vodom može biti kobno, prema riječima stručnjakinje, koja je dodala da će i prskanje hladne vode po lišću opeći taj dio biljke, prema pisanju portala n1info.si.

Pravila su jednostavna

Botanički vrt
Botanički vrt nudi novitet za umirovljenike: Svi imaju pravo na besplatan ulazak

Unatoč jednostavnosti i brzini kod zalijevanja vrta kantom, daleko bolji izbor bi bio, kako tvrdi Pušenjak, navodnjavanje kap na kap. Ako ćete biljke zalijevati i u večernjim satima, treba voditi računa i o tome da to ne činite rano navečer. Idealna opcija bi bila ta da pričekate dok temperatura zraka, kako stručnjakinja kaže, ne padne barem ispod 30 stupnjeva, što za vrijeme toplinskih valova može biti negdje iza 22 ili 23 sata.

U slučaju da uzgajate biljke s plodovima poput paprika, patlidžana, rajčica, krastavaca, bundeva, tikvica, izbjegavajte zalijevanje po lišću. Ipak, ovo pravilo se ne primjenjuje na zelene salate i kupusnjače u razdobljima velikih vrućina. Njih biste, pojašnjava Pušenjak, treba zalijevati po lišću u jutarnjim satima kako bi ohladili biljku.

Količina vode potrebna biljkama

Preporuka svim vrtlarima, pogotovo početnicima je da prekopaju lopatom zemlju oko biljke kako bi mogli vidjeti do koje dubine je voda došla nakon zalijevanja. Zahvaljujući tome, stručnjakinja za povrtlarstvo i poljoprivredu s Poljoprivredno-šumarskog instituta tvrdi kako će se brojni vrtlari iznenaditi kada vide koliko se vode potroši za zalijevanje dok traju vrući dani, piše n1info.si.

Ispravno zalijevanje vrta ne samo da će uljepšati vaše ukrasno bilje, već će i pospješiti urod voća i povrća. Više o najčešćim pogrešaka zbog kojih vam biljke i povrće ne uspijevaju možete pročitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap