Strože mjere za jesen: Maske postaju obvezne u svim zatvorenim prostorima?

Josip Mihaljević
17. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Proteklih nekoliko dana bilježimo zabrinjavajući rast novozaraženih, a Vlada priprema strože mjere za jesen. Zarazne bolesti poput Covida-19 opasnije su tijekom jeseni, a tada bi se trebala vratiti i gripa koju će biti teško razlikovati od Covida-19.

maska

Foto: Pixabay

Završetak glavnog dijela turističke sezone je iza ugla, a nedavni porast broja zaraženih koronavirusom izaziva reakciju s Markovog trga. Kako piše Jutarnji.hr, Vlada intenzivno razmišlja o strožim epidemiološkim mjerama za jesen, a potezi će im biti takve prirode da će prije svega pričekati odgovor Ustavnog suda. Pred njima je zadatak odgovoriti jesu li nedavne izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojima je Stožer civilne zaštite dobio velike ovlasti ustavne ili ne.

I predsjednik RH Zoran Milanović često je znao koketirati s idejom o tomu je li rad Stožera zakonit ili ne, a Vlada želi čuti mišljenje Ustavnog suda kako bi se toj priči stalo na rep.

Maske postaju obvezne u svim zatvorenim prostorima?

penzic cjepivo
Rezultati naše ankete: Većina starijih se ne želi cijepiti protiv koronavirusa!

Ovisno o tomu što kaže Ustavni sud, Vlada razmatra uvesti još strože epidemiološke mjere i odluke. Prije svega, predviđa se obvezno testiranje svih zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika koji rade u sustavu prije povratka na radno mjesto, bilo s godišnjeg odmora ili bolovanja. Nešto slično se već provodi među djelatnicima domova za starije, a u nekoliko navrata su upravo ti testovi uspjeli zabilježiti zaražene zaposlenike domova koji nisu pokazivali simptome.

Oko zaštitnih maski se i dalje vode polemike, a Vlada želi da one postanu obavezne u svim zatvorenim prostorima, uključujući i radna mjesta u kojima ljudi rade na otvorenom prostoru.

Ograničit će se i broj osoba na svadbama, vjerojatno na trideset, dok je na snazi i dalje poprilično nekonkretno pravilo o “najužoj obitelji” koje ne podrazumijeva gornju granicu uzvanika.

Razmatra se i daljnje ograničavanje okupljanja na javnim mjestima, a veliki skupovi će se moći održavati samo ako bude bilo dovoljnog prostora. To bi mogao biti udarac i za zagrebački advent, koji će, kada bude tražio dozvolu morati okupirati veću površinu nego ranije.

Detalji oko početka školske godine još uvijek nisu poznati, iako se čini da će većina zemalja EU povući sličan potez – mlađi (do 10 godina) krenut će natrag u škole, dok će stariji učenici nastavu moći pratiti preko interneta.

 

Strože mjere za jesen: Maske postaju obvezne u svim zatvorenim prostorima?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap