Stožer: Sve je spremno za otvaranje trgovina i javnog prijevoza od ponedjeljka

Jasmina Grgurić
24. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Nacionalni Stožer civilne zaštite donio je odluke o prvoj fazi popuštanja mjera koja kreće u ponedjeljak. Otvaraju se sve trgovine, koje nisu u sklopu trgovačkih centara, a ponovno će biti uspostavljen javni gradski i prigradski prijevoz. Vrata građanima otvorit će i sve uslužne djelatnosti u kojima se ne ostvaruje bliski kontakt te knjižare i knjižnice. No, sve će se odvijati uz stroge epidemiološke mjere.

Ilustracija: Pixabay

Hrvatska u posljednja 24 sata ima 28 novooboljelih od koronavirusa te je ukupna brojka zaraženih sada prešla 2.000 osoba. Testirano je više od 30.000 građana, u zadnjem danu njih 1.360, a postotak pozitivnih je oko 6 posto. Prosječna dob zaraženih je 51 godinu, a 54 posto od njih su žene. Nažalost, jedna 92-godišnja osoba preminula je u Splitu.

Trgovine će raditi po starom radnom vremenu

Podatke je predstavio ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak. Također, prvi je ovo dan da ima više ozdravljenih nego osoba na liječenju. Ozdravile su 982 osobe, 99 više u protekla 24 sata.

vlada rh
Vlada predstavila tri faze popuštanja mjera: Evo kada se otvaraju kafići, frizerski saloni, škole

Ministar Davor Božinović najavio je da su odluke o popuštanju mjera za prvu fazu koja kreće u ponedjeljak donesene. Otvaraju se sve trgovine, osim onih u trgovačkim centrima koje dosad nisu radile. Raditi počinju i uslužne djelatnosti bez bliskog kontakta, poput krojača, postolara i slično, a otvaraju se i knjižnice, muzeji i knjižare. Ponovno će voziti i javne gradske i prigradske linije. Vrhunski sportaši nastavit će trenirati, a od 2. svibnja opet će se moći i na mise. Također, prodavači će na tržnicama od ponedjeljka moći prodavati i med, pčelinje proizvode, jaja, cvijeće, uz voće i povrće kao i dosad.

Trgovine će od ponedjeljka raditi po starom radnom vremenu, dakle do navečer, a one koje rade do 22 sata morat će imati jednosatnu pauzu zbog dezinfekcije prostora i izmjene radnika. Nedjeljom i blagdanom trgovine neće raditi, osim kioska, pekara i prodavaonica na benzinskim stanicama.

Bez probavanja odjeće, knjige u najlonu…

“Uspjeh popuštanja mjera ovisit će o tome kako će se svatko od nas ponašati u tom razdoblju, prije svega se misli na održavanje distance i higijene. Da bismo se vratili u kakvu-takvu normalnu, moramo raditi sve ono što je bilo propisano i do sada. Povratak na staro morat ćemo pričekati sve dok liječnici ne nađu rješenje” – rekao je Božinović.

Capak je pojasnio dio epidemioloških mjera koje će se provoditi od ponedjeljka. Tako se roba u trgovinama neće isprobavati, već je preporuka da se to učini doma i ako odjeća ne odgovara, vrati, a vraćena roba drži pet dana u za to namijenjenom prostoru. U trgovine će se ulaziti ograničeno.

“Koronavirusi ne mogu dugo preživjeti izvan žive stanice. Najopasnija je odjeća koja se probava preko glave zbog većeg rizika prijenosa kapljica. O svim preporukama građani će moći postaviti pitanja na broj 113. No, sve se svodi na higijenu, dezinfekciju ruku i socijalnu distancu. U javnom prijevozu osobe trebaju biti na dva metra udaljenosti, dezinficirati ruke, a preporuka je i da nose maske. U knjižarama je preporuka da se knjige stavljaju u najlon koji će se moći dezinficirati po povratu knjige. Dakle, higijena, dezinfekcija ruku i socijalna distanca” – kaže Capak.

Alemka Markotić komentirala je pozitivan trend, rekavši da će se on nastaviti ako će se svatko od nas pridržavati mjera kao i dosad. Potvrdila je kako se virus u sluznici nosa kod jedne osobe u Hrvatskoj zadržao najduže do 50 dana, ali da je takvih slučajeva malo te se smatra da nakon 21. dana ostaci virusa nisu infektivni za druge osobe. Oni gube sposobnost, ne izazivaju bolest i ne ulaze u organizam, o čemu će trebati provesti dodatna ispitivanja.

 

Stožer: Sve je spremno za otvaranje trgovina i javnog prijevoza od ponedjeljka
Share via
Copy link
Powered by Social Snap