Stožer: Odluka o propusnicama idući tjedan, Capak komentirao kako će izgledati mjere na plaži

Josip Mihaljević
6. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije podatke o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj. U posljednja 24 sata imamo sedam novooboljelih i dva smrtna slučaja.

stožer civilne zaštite

Foto: Youtube screenshot

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je nove podatke o epidemiji Covida-19. Danas je 72. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj. U posljednja 24 sata imamo sedam novooboljelih, ukupno 2.119. Novi slučajevi zaraze su iz sljedećih županija:

  • Dubrovačko-neretvanska 3
  • Grad Zagreb – 2
  • Koprivničko-križevačka 1
  • Splitsko-dalmatinska 1

Do sada je testirano 41.053 osoba, a u posljednja 24 sata 1.080. Imamo 11 manje hospitaliziranih pacijenata (206 osoba je i dalje na bolničkom liječenju). Na respiratoru je 14 bolesnika. Ukupan broj ozdravljenih je 1.601, a u zadnja 24 sata 41 novoozdravljeni.

U samoizolaciji je 18.689 osoba.

Dvije osobe su preminule u zadnja 24 sata, obje u o Općoj bolnici u Koprivnici.

“Riječ je o osobama muškog spola, 1924. i 1932. godište s opsežnim kroničnim bolestima, nisu bili na intenzivnoj ventilaciji. Ukupan broj preminulih je 85”, kazao je Beroš.

Propusnice, plaže, serološko testiranje

Neke županije danima nemaju novih slučaja, stožer je odgovarao na pitanja ima li novosti oko ukidanja propusnica.

“E-propusnice su zaista napravile svoju zadaću, zadaća je bila da smanji kretanje. Nešto više od 2 milijuna propusnica je izdano u ovo vrijeme, trenutno je važećih 290 tisuća. Svakodnevno o tome raspravljamo, analiziramo situaciju. Odluka o tome hoće li se propusnice ostaviti ili ukinuti vjerojatno ide idući tjedan”, kazao je pomoćnik ministra Damir Trut.

Što se tiče epidemioloških uputa za plaže, Capak je rekao da se neće čekati na red za ulazak u more, ali da će se morati poštovati fizička distanca tj. da neće biti ručnik do ručnika ili ležaljka do ležaljke.

Capak je također otkrio da su već počela serološka testiranja koja bi mogla dati odgovor na to koliko je otprilike ljudi u Hrvatskoj došlo u kontakt s virusom.

“Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” uspio je nabaviti testove i informacije o tome se mogu dobiti kod njih. Što se tiče HZJZ, mi smo dobili prvu tranšu testova, jučer je završila validacija. Dobio sam obavijest da su testovi osjetljivi i prilično pouzdani. Testiranja mogu započeti.

Danas je sjednica Etičkog povjerenstva na kojem će biti prihvaćeni ili ne prihvaćeni uvjeti koje smo mi dali. Ako to sve prođe dobro, reći ćemo vrlo precizno što i kako. Vjerujem da ćemo u roku tjedan dana imati neke rezultate oko toga koliko je u našoj populaciji raširen virus”, kazao je Capak.

Markotić komentirala najnovija istraživanja

Markotić je komentirala najnovija zdravstvena istraživanja u kojima se dolazi do novih saznanja o koronavirusu. U tim su istraživanjima sudjelovali i hrvatski znanstvenici.

“To je veliki značaj, kolega Čičin-Šain je vrhunski znanstvenik, on je cijelo vrijeme u kontaktu s hrvatskim znanstvenicima pa i s našim timom. Radimo na tim istraživanjima, njemu smo bili poslali virus. To je jedna ogromna analiza, unutar naše krvi postoje antitijela koja djeluju na virus. Njih ima puno, različita su, samo dio njih može djelovati na virus. Oni su detektirali ona antitijela koja mogu spriječiti virus da uđe u stanicu”, kazala je prof. Markotić.

Komentirala je i rezultate novog istraživanja koje tvrdi da su pronašli “Ahilovu petu” koronavirusa, a u njemu je sudjelovalo i znanstvenik Ivan Đikić:

“Naši znanstvenici svugdje po svijetu su praktički uključeni u vrh istraživanja protiv Covida, to je jedno jako vrijedno i obećavajuće istraživanje. Virusi u prvoj fazi bolesti varaju naš imunološki sustav pa tek onda počnu raditi štetu. Ova istraživanja omogućuju da shvati kako virus vara naš imunološki sustav, a otvara mogućnost razvoja lijekova koji bi mogli spriječiti virus da to radi”, kazala je prof. Markotić.

Na kraju je bilo pitanje o održavanju izbora, no bez jasnog odgovora. Capak je tek kazao da sve ovisi o epidemiološkoj situaciji, a da je trenutačno ona dobra.

Stožer: Odluka o propusnicama idući tjedan, Capak komentirao kako će izgledati mjere na plaži
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap