Stožer objavio nove mjere, evo što se sve popušta od ponedjeljka!

Josip Mihaljević
26. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije u 11 sati. Danas imamo 505 novih slučajeva i 14 preminulih.

bozinovic

Foto: Youtube screenshot

U zadnja 24 sata imamo 505 novih slučajeva zaraze na 5.071 testova . Broj aktivnih slučajeva iznosi 3.046.

U bolnici se liječi 780 osoba, 73 su na respiratoru.

U protekla 24 sata imamo 14 preminulih, a od početka epidemije ukupno 5.503.

Cijepljeno je 146.565 osoba, a s dvije doze je procijepljeno 58.828 osoba.

Beroš: Mjere se popuštaju, ali građani moraju biti na oprezu

Krunoslav Capak dao je pregled epidemiološke situacije:

“U pet dana ovog tjedna imali smo 2.152 novooboljela, dok je to u pet dana prošloga tjedna bilo 1.597. Bilježimo porast od gotovo 35 posto na tjednoj razini. Trenutna 14-dnevna incidencija na 100.000 u Hrvatskoj je 122,7. Najvišu incidenciju ima Dubrovačko-neretvanska (334,1), a najnižu Istarska županija (27,8). Kada pogledamo situaciju u Europi, Hrvatska je trenutačno na trećem mjestu, bolji od nas su samo Finska i Danska. Najvišu incidenciju ima Češka Republika – 1250,9”, kazao je Capak.

Nadovezao se ministar zdravstva Vili Beroš:

“Svjedočimo da se zadnjih nekoliko dana po 7-dnevnom prosjeku na milijun stanovnika smjenjujemo s Danskom na najboljem mjestu, međutim danas smo četvrti. Ispred nas su i Finska i Danska i Njemačka. Sve to skupa kao i određeni izazovi u isporuci cjepiva, pooštravanje mjera u Europi su samo još jedan pokazatelj i podsjetnik koliko je epidemiološka situacija neizvjesna. U kontekstu popuštanja mjera trebam napomenuti da se apsolutno ne smije relaksirati naše ponašanje i naša odgovornost. Upravo suprotno”, kazao je Beroš.

Što se sve otvara od ponedjeljka?

Pravila za kafiće i restorane na terasama:

Stožer je donio nekoliko odluka, načelnik Stožera Davor Božinović je istaknuo jednu:

“To je Odluka o izmjenama Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa bolesti covida-19.

Tom izmjenom smo nastavili s blagim popuštanjem mjera, odnose se na rad ugostiteljskih objekata i na sportske aktivnosti. Odlukom je omogućeno svim ugostiteljskim objektima da mogu usluživati goste na otvorenim terasama i drugim otvorenim prostorima uz pridržavanje epidemioloških mjera od kojih bi posebno istaknuo da radno vrijeme može biti određeno od 6 ujutro do 22 sata. Zatim, dozvoljen je rad samo na otvorenim dijelovima ugostiteljskim objektima. Da pojasnimo, ako terase imaju pregrade i zidove od pleksiglasa, plastike ili stakla, iste se trebaju maknuti ili otvoriti tako da prostor terase bude otvoren i da zrak nesmetano može strujati cijelo vrijeme dok je terasa otvorena”, kazao je Božinović.

Mora se osigurati razmak između gostima koji nisu iz istog kućanstva, stolovi i stolci moraju biti razmješteni da bude minimalno 1,5 metara razmaka od svakog stolca, a što se tiče stolova, treba biti minimalno 3 metra razmaka.

Ovisno o veličini terase, stolova i stolaca, izračunava se najveći broj korisnika koji istovremeno smiju biti na terasi, a taj broj mora biti vidljivo istaknut svim gostima.

U zatvoreni prostor kafića se ide samo radi korištenja toaleta. Tijekom boravka u zatvorenom prostoru svi moraju nositi masku.

Nije dopušteno puštanje glazbe u ugostiteljskom objektu.

Sport:

Ovom odlukom se omogućava treniranje u svim zatvorenim prostorima, uz pridržavanje epidemioloških mjera:

“To u praksi znači da dvorane u kojima se obavljaju treninzi moraju biti redovito provjetravane, najveći broj dopuštenih osoba koje istovremenu treniraju je ograničen i ne smije biti veći od jedne osobe na 20 kvadratnih metara dvorane. Dopušteni su samo treninzi bez kontakata između sportaša, što znači da trening grupnih sportova tipa nogomet, košarka, rukomet, ali i kontaktnih sportova poput borilačke vještine, ali na način da se radi na kondiciji i vještinama za koje nije potreban kontakt”, kazao je Božinović.

Nakon treninga mora se čistiti dvorana i rekviziti, prozračiti dvoranu prije dolaska nove grupe.

Preporuka je da se tuševi i svlačionice ne koriste, a ako je to nužno, onda u svlačionici mogu biti najviše dvije osobe.

Obvezno je nošenje maske prilikom dolaska i odlaska, kao i vođenje evidencije o svim korisnicima.

Ostale odluke:

“One se zapravo odnose na produženje primjene ranijih odluka, vezane su za rad trgovina, javni prijevoz i prelazak za granice. Ukida se odluka o zabrani uplovljavanja kruzera i ukida se odluka za Ličko-senjsku županiju koju je primjenjivala na svom teritoriju. Sada tamo vrijede samo one odluke koje je donio nacionalni Stožer”, kazao je Božinović.

Ako brojke budu bile dobre, idemo u daljnje popuštanje

Novinari su pitali o sajmovima na otvorenom, Udruge hrvatskih sajmova su očajne i smatraju da ih se zaobilazi kod popuštanja mjera:

“Samo održavanje sajmova na način kada postoje infrastrukturni i organizacijski uvjeti nije problem. Trebamo biti svjesni da u Hrvatskoj postoje različite vrste sajmova. O tome se vodi briga i o tome se razgovaralo i na Stožeru i na Vladi, ali to će biti neki od sljedećih koraka u popuštanju. Mi cijelo vrijeme deklariramo da želimo postepeno popuštati i vidjeti kakvi su učinci ovih sada mjera”, kazao je Capak.

Markotić je na prošloj konferenciji rekla da je britanski soj “preuzeo primat” – imamo li rezultate o novozaraženima tim sojem?

“Nemamo još dovoljno podataka da bismo mogli baratati, reći ću vam ono što za sada imamo. Ono što za sada imamo, spomenula sam opservacije u Europi. Niti oni nemaju potpuno pouzdane podatke, sve su više-manje procjene. A ta procjena je da taj soj u Europi preuzima na neki način primat. Najsvježija informacija od kolege Kurolta da se kod dva igrača Hajduka dokazalo da se radi o britanskom soju. Isto tako, u dva uzorka koji su među više njih poslani iz Dubrovačko-neretvanske županije također su dokazani britanski sojevi”, kazala je Markotić.

Capak: Ne ulazimo u treći val, ovo je rep drugog vala

Capak je na pitanje novinara ulazimo li u treći val kazao da se prije radi o završetku ili “repu” drugog vala.

Mediji su objavili fotografije načelnika Stožera civilne zaštite Velike Gorice i njegovog zamjenika kako piju piće u hotelu.

“Vidio sam tu objavu jutros i bio sam u kontaktu s nadležnima u Velikoj Gorici. Radi se o hotelu koji je stavljen u funkciju smještaja ljudi s velikogoričkog područja koji su ostali bez doma u potresima. Kao što je poznato od prvog dana, članovi Stožera civilne zaštite za sve ljude koji su tamo smješteni osiguravaju sve ono što im je logistički potrebno, od liječničke skrbi do hrane.

Prema informacijama koje sam dobio, oni su u tom trenutku kada ih je netko uslikao bili na operativnom sastanku s vlasnikom hotela vezano za smještaj dodatnih osoba. Također, čuo sam da su popili čašu mineralne vode”, odgovorio je Božinović.

Capak je kazao kako će se karantena vratiti na 14 dana te da će odluka biti objavljena kasnije.

Covid putovnice?

Sve više zemalja EU razmatra uvođenje covid putovnica, gdje Hrvatska stoji po tom pitanju?

“Svi razmišljaju i naravno vode se razgovori. To smo već u više navrata komunicirali. To je jedna od tema Europskog vijeća, mislim da će danas predsjednik Vlade o tome izvijestiti. Ja ne znam detalje, najbolje je da pričekamo i da vidimo što su se dogovorili europski lideri.

Ja bi to rekao na sljedeći način – svi o tome razmišljaju, malo tko dovodi to u pitanju, vrijeme za to još vjerojatno s obzirom na dinamiku cijepljenja nije, a i pitanje je kako će postići nekakav koordinirani pristup na razini EU. Važno je da tu koordinaciju radi EU, a ne netko sa strane”, odgovorio je Božinović.

Stožer objavio nove mjere, evo što se sve popušta od ponedjeljka!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap