Stožer komentirao novo žarište na Braču: “Jedan krivi korak i ponovno smo na početku”

Josip Mihaljević
8. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije podatke o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj. Danas imamo 36 novozaraženih, a novo žarište je otok Brač.

beroš

Foto: Ministri Beroš i Božinović | Youtube screenshot

Ministar Beroš objavio je najnovije podatke o broju zaraženih. U protekla 24 sata imamo čak 36 novooboljelih, ukupno 2.161. Učinjeno je 43.378 testova, a u zadnja 24 sata 1.448.

Preminulih jučer nije bilo, i dalje smo na 86. Na respiratoru je 13 bolesnika, hospitaliziranih je 184. Oporavljenih ukupnih imamo 1.689.

Novooboljeli po županijama:

  • Splitsko-dalmatinska – 25
  • Osječko-baranjska – 5
  • Dubrovačko-neretvanska – 3
  • Koprivničko-križevačka – 1
  • Šibensko-kninska – 1
  • Brodsko-posavska- 1

Brač – novo žarište

Novo žarište je otok Brač:

“Ako pogledamo otok Brač, imamo 22 pozitivna bolesnika. Na Hvaru je za sada jedan pozitivan. To znači da naša epidemija nije završila. Neka nam ovaj primjer bude lekcija, opuštanja nema! Moramo biti oprezni, pridržavati se higijenskih mjera. Jedan krivi korak i ponovno smo na početku. Pozivam moje otočane da se pridržavaju mjera fizičke distance jer to onemogućava širenja zaraze”, kazao je Beroš.

Krunoslav Capak iz HZJZ-a također je komentirao nove brojke:

“Čuli ste brojku 36. To je dokaz da se situacija preko noći može promijeniti. Mi smo imali čitav niz dana s jednoznamenkastim brojkama, danas smo na 36. Epidemiološki gledano, srećom, ne radi se o posljedicama naših popuštanja mjera. Niti jedan ovaj proboj koji se dogodio nema veze s mjerama.

Na otoku Braču, iako nemamo još potpuno raščišćenu situaciju, kako sada stvari stoje radi se o pacijentu koji se vratio iz bolnice kojeg su brojni prijatelji, rođaci i susjedi posjetili. Od njih 37 koliko su bili s njime u kontaktu, sada su 22 pozitivna. Nadamo se da će brojke u Splitsko-dalmatinskoj županiji sutra biti puno manje”, kazao je.

Prema trenutačno raspoloživim neslužbenim informacijama, pacijent je otpušten iz bolnice iako je bio pozitivan na koronavirus. Capak je kazao kako je u dubrovačko-neretvanskoj još jedna osoba iz sustava socijalne skrbi pozitivna.

Što se događa u Splitsko-dalmatinskoj županiji: “Navodno je jučer bio negativan”

Novinari su pitali je li istina da je pacijent s Brača pušten, a da nije bio testiran i treba li se na jug Hrvatske poslati nekog kompetentnijeg:

“Nakon konferencije ćemo se dogovoriti, već je dogovoreno da dvoje epidemiologa iz HZJZ-a sutra idu u Split pomoći razriješiti ovu situaciju.

Čim dobijemo izvještaj od epidemiologa koji su sada tamo na terenu dogovorit ćemo precizne mjere”, kazao je Capak.

Capak je dodao kako se u ovom trenutku ne mogu utvrditi elementi popusta ili krivnje, odgovarajući na pitanja zašto je situacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji najgora u Hrvatskoj.

Ministar Beroš dodatno je elaborirao:

“Od iznimne je važnosti saznati što se tamo dogodilo, i mene zanimaju odgovore. Situacija ponekad nije potpuno jasna. Navodno je jučer testiran taj potencijalni “nulti” bolesnik koji je otpušten iz Splitske bolnice. On je boravio u bolnici od 11. do 17. travnja. Navodno je jučer bio negativan. Pitanje je kakav će nalaz biti.

Ono što želim naglasiti da je od osnovne važnosti spriječiti mogućnost širenja virusa. Da nije bilo toliko posjeta i bliskih kontakata mi ne bi danas imali ovu sliku”, kazao je.

Capak je kazao kako zbog svega ovog postoji mogućnost da se Brač stavi u karantenu.

 

Stožer komentirao novo žarište na Braču: “Jedan krivi korak i ponovno smo na početku”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap