Stožer donio pet novih odluka: Unutar iste županije možete bez e-propusnice

Josip Mihaljević
18. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je o najnovijim događanjima vezanim za epidemiju koronavirusa. Imamo 18 novooboljelih, stožer objavio nove mjere.

bozinovic

Foto: Davor Božinović | Youtube screenshot

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je nove podatke o epidemiji koronavirusa. U zadnja 24 sata imamo 18 novooboljelih, ukupno 1832.

Tesitrano je 21.647 osoba, u protekla 24 sata njih 694.

Od jučer su preminule tri osobe, dvije u Splitu – ženska osoba stara 96 godina s izrazitim komorbiditetom, muška osoba od 55 godina s komorbiditetom, i u KB Dubrava ženska osoba 78 godina stara s komorbiditetom.

“Možemo zaključiti da je ovo trenutno dobar rezultat. Međutim, s obzirom na ponašanje ovog virusa u većem dijelu Europe, moramo biti oprezni i mudri i dalje. Ne smijemo dozvoliti da nas ovaj rezultat pokoleba u poštivanju mjera. Da od početka nismo bili oprezni i promišljeni, sigurno ne bi imali ove rezultate kao danas. Stoga vas molim na oprez i budimo i dalje takvi”, kazao je Beroš.

Božinović objasnio nove mjere

Prvi krug mjera, većina njih, istječe sutra. Stožer je danas donio pet novih odluka:

“Nacionalni stožer je danas donio pet odluka kojima se zapravo produžava važnost odluka koje su donesene u prethodnom razdoblju. To se se prije svega odnosi na odluku o izmjeni i dopuni odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnim djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događaja. Ona se primjenjuje do 4. svibnja, dakle produžili smo je za 15 dana”, kazao je Božinović.

Produžuju se i mjere na granicama, ali se napušta model organiziranih konvoja koje prate vozače. Vozači će na granici dobiti obavijest da se smiju kretati samo autocestama i zaustavljati se na unaprijed određenim točkama.

Danas u ponoć stupa na snagu i ublažavanje mjera e-propusnica, na način da one više neće biti potrebne za kretanje unutar iste županije. Prije toga, županijski stožeri moraju zatražiti da ta mjera zaživi u pojedinoj županiji. To znači da će u svakoj županiji odmah sutra biti ukinuto ograničenje kretanja, županijski stožeri moraju donijeti odluku.

Markotić: Kreće testiranje po domovima za starije

Krunoslav Capak je rekao kako imamo povoljnu brojku kakvu nismo imali dugo vremena:

“To je epidemiološki jako dobro. No, moramo imati u vidu činjenicu da smo prije osam dana imali brojku 88, prije pet dana 66, i da ove povoljne brojke jučer i danas znače da se situacija poboljšava. Ali isto tako imamo opterećenje od prije, dakle, u zadnjih deset dana imamo oko 500 novoobljelih. Tih 500 su imali svoje kontakte, možda pokraj njih ima još nekih koji su asimptomatski kliconoše i koji ne znaju da su bolesti. Moramo to imati u vidu i reći da opasnost nije prošla”, kazao je primarius Capak.

Alemka Markotić govorila je o testiranju u domovima za starije:

“Postoje dvije vrste testova, molekularni i oni koji se pojavljuju na tržištu u zadnjih nekoliko tjedana. Ispitujemo ih, oni su pogodni za drugu vrstu testiranja. Kombinacija jednih i drugih sigurno može poboljšati našu situaciju.

Svi oni iz domova za starije koji su imali simptome, svi su testirani. Ono što će se sad dalje u sustavu pokušati napraviti je korištenje brzih testova za tzv. serološko testiranje”, kazala je Markotić.

Ti testovi mogu otkriti jeste li već preboljeli Covid-19, ali imaju svoja ograničenja. Ići će se na šire testiranje osoblje i korisnika domova za starije da bi se otkrili oni koji nemaju jasne simptome i oni koji su bolest preboljeli bez ikakvih simptoma.

Svih pet novih odluka objavljeno je na stranicama civilne zaštite, a možete ih pogledati OVDJE.

Stožer donio pet novih odluka: Unutar iste županije možete bez e-propusnice
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap