Što raditi na Međunarodni dan starijih osoba? Jedna opcija je i prosvjed: ‘Cijeli svijet zna kakve mi Hrvati imamo mirovine’

Milan Dalmacija
30. rujna 2023.
Novosti
A- A+

Na zagrebačkom Trgu bana Jelačića povodom Međunarodnog dana starijih osoba bit će održano okupljanje na kojem će umirovljenici moći iskazati svoje nezadovoljstvo. Pitali smo Zagrepčane hoće li ići na Trg i što će raditi na ‘svoj’ dan.

Umirovljenici govore što će raditi na Međunarodni dan starijih osoba | Foto: Mirovina.hr

Međunarodni dan starijih osoba prilika je da se ljudi treće životne dobi stave u prvi plan, da se govori o tome kako oni mogu doprinijeti društvu, ali i da se naglase problemi s kojima se oni svakodnevno suočavaju. Vrijeme je to kad mnoge umirovljeničke udruge rade posebne proslave i trude se predstaviti u najboljem svjetlu.

prosvjedi umirovljenika
Sprema se prosvjed umirovljenika: Objavljeno vrijeme i mjesto okupljanja, očekuje se velik odaziv

No, na zagrebačkom Trgu bana Jelačića tog će dana biti organizirano okupljanje umirovljenika na kojem će izraziti nezadovoljstvo postojećim stanjem. Platforma Umirovljenici zajedno ponovit će svoje zahtjeve s ciljem da se za njih pročuje još šire, a i da glas umirovljenika dopre do Vlade i Sabora. Stoga su pozvali umirovljenike da dođu u što većem broju.

– Pozivamo ih kako bi zajedno Vladi iskazali nezadovoljstvo i protestirali radi rastućeg siromaštva umirovljenika kojih je sve više sa mirovinama ispod linije siromaštva. Dolazak znači iskazivanje nezadovoljstva malim mirovinama, statusom u društvu koje ne mari za starije, te izostanak političke volje za rješavanje problema rastućeg siromaštva umirovljenika, poručili su Umirovljenici zajedno.

A mi smo upitali starije Zagrepčane što misle o prosvjedu i hoće li doći. Dobili smo različite odgovore na oba pitanja, no bitna je volja i namjera.

– Naravno da ću ići. Pitate zašto? Cijeli svijet zna kakve mi Hrvati imamo mirovine i naravno da me to ljuti, rekla nam je jedna umirovljenica.

Drugi će ovu nedjelju provesti na različite načine; čuvajući unuke, šećući po lijepom vremenu… Možda idu i do Bundeka na još jedno umirovljeničko okupljanje, ovog puta s više plesa i pjesme. Što su nam još poručili umirovljenici, možete pogledati u videu.

https://fb.watch/noamMSok0x

 

Copy link
Powered by Social Snap