Što je to umjetna inteligencija? Donosimo jednostavno objašnjenje

Matej Markovinović
8. rujna 2022.
Novosti
A- A+

Posljednjih se godina na društvenim mrežama, televiziji, radiju i u novinama, često može vidjeti pojam “umjetna inteligencija” ili ti ga “AI”. Budući da mnogi i dalje ne znaju o čemu je točno riječ, donosimo jednostavno objašnjenje.

Ilustracija. Foto: Unsplash

Tehnologija napreduje brzinom munje. Gotovo svi kod kuće imaju računala, a zasigurno svi imaju mobitele. No, posljednjih se godina u medijskom prostoru često može čuti i za pojam “umjetna inteligencija”, odnosno “AI” (Artificial Intelligence).

Računala ‘razmišljaju’

Iako se može pretpostaviti o čemu je riječ, mnogima je umjetna inteligencija i dalje jedna velika nepoznanica. Kako bi to promijenili, donosimo jednostavno objašnjenje o čemu je točno riječ.

Prema definiciji, umjetna inteligencija je naziv koji se može pridodati svakom neživom sustavu koji pokazuje sposobnost snalaženja u novim situacijama. Drugim riječima, umjetna inteligencija je sposobnost nekog uređaja da oponaša ljudske aktivnosti poput, primjerice, učenja, planiranja i kreativnosti.

Zapravo, umjetna inteligencija omogućuje računalu da razmišlja i samostalno riješi neki problem pomoću prikupljanja i analiziranja podataka koji su oko njega. To se možda čini kao znanstvena fantastika, ali umjetnu inteligenciju koristimo zapravo – svakodnevno.

Sezonsko voće i povrće umjesto umirovljenika i studenata brat će - roboti?

Koristi se svugdje

Na primjer, kada se neka fotografija učita na Facebook, umjetna inteligencija će automatski prepoznati lica ljudi i ponuditi vam da ih označite. Također, automobili koji imaju mogućnost autonomne vožnje, pomoću umjetne inteligencije prepoznaju cestu, prometne znakove i ostale sudionike u prometu.

Na stranicama Europskog parlamenta navedeni su još brojni primjeri korištenja umjetne inteligencije u svakodnevnom životu. Tamo se spominje da se umjetna inteligencija koristi pri internetskoj kupovini i oglašavanju, pretraživanju interneta, strojnom prevođenju i mnogim drugim situacijama.

Međutim, navodi se i da se umjetna inteligencija može preobraziti u gotovo sve aspekte života i gospodarstva. Primjerice, može se koristiti u zdravstvu, prometu, proizvodnji, u izgradnji održivog prehrambenog sustava te u javnoj upravi.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap