Što je to umjetna inteligencija? Donosimo jednostavno objašnjenje

Matej Markovinović
8. rujna 2022.
Novosti
A- A+

Posljednjih se godina na društvenim mrežama, televiziji, radiju i u novinama, često može vidjeti pojam “umjetna inteligencija” ili ti ga “AI”. Budući da mnogi i dalje ne znaju o čemu je točno riječ, donosimo jednostavno objašnjenje.

Ilustracija. Foto: Unsplash

Tehnologija napreduje brzinom munje. Gotovo svi kod kuće imaju računala, a zasigurno svi imaju mobitele. No, posljednjih se godina u medijskom prostoru često može čuti i za pojam “umjetna inteligencija”, odnosno “AI” (Artificial Intelligence).

49,99 kn
6,63 €
prije:
75,99 kn
10,09 €
Uštedite

Doline jogurt

Tekući ili čvrsti, 180 g
2,29 kn
0,30 €
Provjerite ponudu
39,99 kn
5,31 €
prije:
59,99 kn
7,96 €
Provjerite i uštedite
4,49 kn
0,60 €
Prelistajte katalog
119,99 kn
15,93 €
prije:
199,99 kn
26,54 €
Provjerite i uštedite
14,99 kn
1,99 €
Prelistajte katalog
22,99 kn
3,05 €
Prelistajte katalog
Tečaj €/kn: 7,53450

Računala ‘razmišljaju’

Iako se može pretpostaviti o čemu je riječ, mnogima je umjetna inteligencija i dalje jedna velika nepoznanica. Kako bi to promijenili, donosimo jednostavno objašnjenje o čemu je točno riječ.

Prema definiciji, umjetna inteligencija je naziv koji se može pridodati svakom neživom sustavu koji pokazuje sposobnost snalaženja u novim situacijama. Drugim riječima, umjetna inteligencija je sposobnost nekog uređaja da oponaša ljudske aktivnosti poput, primjerice, učenja, planiranja i kreativnosti.

Zapravo, umjetna inteligencija omogućuje računalu da razmišlja i samostalno riješi neki problem pomoću prikupljanja i analiziranja podataka koji su oko njega. To se možda čini kao znanstvena fantastika, ali umjetnu inteligenciju koristimo zapravo – svakodnevno.

Sezonsko voće i povrće umjesto umirovljenika i studenata brat će - roboti?

Koristi se svugdje

Na primjer, kada se neka fotografija učita na Facebook, umjetna inteligencija će automatski prepoznati lica ljudi i ponuditi vam da ih označite. Također, automobili koji imaju mogućnost autonomne vožnje, pomoću umjetne inteligencije prepoznaju cestu, prometne znakove i ostale sudionike u prometu.

Na stranicama Europskog parlamenta navedeni su još brojni primjeri korištenja umjetne inteligencije u svakodnevnom životu. Tamo se spominje da se umjetna inteligencija koristi pri internetskoj kupovini i oglašavanju, pretraživanju interneta, strojnom prevođenju i mnogim drugim situacijama.

Međutim, navodi se i da se umjetna inteligencija može preobraziti u gotovo sve aspekte života i gospodarstva. Primjerice, može se koristiti u zdravstvu, prometu, proizvodnji, u izgradnji održivog prehrambenog sustava te u javnoj upravi.

Što je to umjetna inteligencija? Donosimo jednostavno objašnjenje
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap