Sto eura kazne za naše susjede starije od 50 koji se odbijaju cijepiti

Jasmina Grgurić Zanze
1. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Novčane kazne od sto eura moraju platiti svi građani stariji od 50 godina koji se ne žele cijepiti. Cijepljenje je za njih obavezno još od početka godine, no sada je započet i sustav kažnjavanja. Također, stariji od 50 neće moći ići na posao ako nisu cijepljeni.

Photo: Rawpixel

Italija od danas iznosom od 100 eura kažnjava svoje necijepljene građane starije od 50 godina. Naime, cijepljenje protiv koronavirusa obavezno je još od početka siječnja, ali sustav kažnjavanja počeo je tek sada pa su stanovnici tako imali određeni period prilagodbe.

Kazna se odnosi na one osobe koje uopće nisu cijepljene ili nisu primile drugu dozu pa čak i booster dozu, ako su imale priliku za to.

cijepljenje
Novčane kazne za sve starije od 60 godina koji se ne žele cijepiti

Ova mjera vrijedi sve do 15. lipnja i odnosi se na sve stanovnike starije od 50 godina, uključujući strane državljane. Od 15. veljače ta će dobna skupina također morati dostaviti dokaz o cijepljenju ili oporavku od bolesti na poslu te će u suprotnom biti prisiljena raditi na daljinu. Znači, na posao se više ne može doći bez cijepljenja.

Rigorozne su kazne i za one koji krše same epidemiološke mjere te se kreću od 600 pa sve do 1.500 eura.

Nova ograničenja u Italiji odnose se od danas i na posjetitelje u knjižarama, bankama ili uredima, gdje će morat će pokazati potvrde o cijepljenju ili o preboljenju bolesti. Ipak, to neće vrijediti za ulazak u supermarkete i ljekarne.

Inače, Italija ima visoku procijepljenost od 81 posto stanovnika kojih je oko 60 milijuna.

Sto eura kazne za naše susjede starije od 50 koji se odbijaju cijepiti
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap