Novčane kazne za sve starije od 60 godina koji se ne žele cijepiti

Jasmina Grgurić Zanze
17. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Na uvođenje obaveznog cijepljenja odlučilo se tek nekoliko europskih zemalja, no ta se mjera razmatra i u drugim državama. Sve će ovisiti o epidemiološkoj situaciji, a sličan je scenarij kao moguć najavio i naš ministar zdravstva, Vili Beroš. A danas s novčanim kaznama za necijepljene građane starije od 60 godina počinje, kako je i najavila, Grčka.

cijepljenje

Foto: Unsplash

Baš onako kako je krajem studenoga najavila, Grčka je danas počela s novčanim kažnjavanjem svih građana starijih od 60 godina koji se ne žele cijepiti. Prema odluci Vlade, svi koji nisu cijepljeni moraju platiti 100 eura.

No, taj iznos novčane kazne nije jednokratan, nego će ga morati plaćati svakog mjeseca sve dok se ne cijepe. To znači da se kazna u godinu dana penje na 1.200 eura, odnosno nemalih 9.000 kuna, što su, kada uspoređujemo s hrvatskim prilikama, skoro četiri prosječne mirovine.

A kako će država znati tko se nije cijepio? Državne zdravstvene vlasti proslijedit će imena necijepljenih financijskim vlastima kako bi se naplatile kazne. Novac će biti upotrijebljen za pomoć bolnicama u Grčkoj.

“Cijepite se pa nećete platiti kaznu”, rekao je premijer Kiriakos Micotakis u intervjuu za mrežu ANT1.

No, stvarna svrha Vlade nije punjenje budžeta, već poticanje građana na cijepljenje. Može se reći da su u tomu i uspjeli, jer se od objavljivanja sankcija prije šest tjedana cijepilo oko 217.000 ljudi starijih od 60 godina. To je povećalo stopu cijepljenja u skupini te dobi na 90 posto.

Novčane kazne za sve starije od 60 godina koji se ne žele cijepiti
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap